Zeleninová polievka

Zeleninová polievka s jačmennými krúpami

Autor receptu: marienka44

V tlakovom hrnci mi zostal kvalitný vývar po uvarení údeného mäsa a údených rebierok. Uvarila som z neho ľahkú zeleninovú polievku s geršľou (jačmenné krúpy), vývar som ale zriedila vodou. V spomienkach som sa vrátila do detstva, lebo naša nebohá mama nám ju občas varila.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Vývar po údenom mäse som precedila, lebo spolu s mäsom sa varili aj koreniny, ako bobkový list, celé čierne korenie a nové korenie. Časť vývaru som použila do veľkonočnej plnky na polievanie rožkov. Zbytok vývaru som rozriedila s vodou, aby nebol taký koncentrovaný a slaný.
  2. Do zriedeného vývaru som pridala očistenú a na väčšie kusy pokrájanú koreňovú zeleninu, 1 neošúpanú cibuľu , 1 celý strúčik cesnaku a na kocky pokrájaný jeden zemiak. Po chvíli varu som ešte pridala na sitku vodou prepláchnuté jačmenné krúpy a pre farbu trochu sladkej červenej papriky. Keďže vývar bol slaný, už som neprisáľala. Na záver som dala pol malej konzervy sterilizovaného hrášku Bonduelle, ktorý mi ostal z iného jedla. Hrášok preplachujem na sitku vodou. Je mäkký, netreba dlho variť. Varíme do úplného zmäknutia zeleniny a krúpov. Odstavíme z ohňa a pomrvíme nejaké bylinky. Ja som dala ligurček. Polievka mi veľmi chutila, malá príjemnú, nie veľmi intenzívnu údenú chuť a nebola mastná (viď malé oká v polievke). Mala som zmenu v mojom jedálničku. Vyskúšajte!
  3. Jačmenné krúpy (ľudovo geršľa) sú zdravé, výživné a lacné. Majú skvelú orieškovú chuť, dokážu chrániť pred cukrovkou aj niektorými typmi rakoviny. Pomáhajú pri trávení, pri detoxe, lebo majú veľa vlákniny. Aspoň tak tvrdí Dr. Igor Bukovský. :-)