Zeleninová polievka
Zeleninová polievka naozajstného kamarátstva (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Dáte mi isto za pravdu, že univerzálny variant na slovenskú zeleninovú polievku neexistuje.* Priznávam, že ani u mňa.
Spravidla postupujem podľa noriem ČDD, ČDN, či ČNvChaK = Čo Dom Dá, Čo Doma Nájdeš, či Čo Nájdeš v Chladničke a
Komore. Čerstvé či konzervované. Prívlastok dnešnej zosobňuje moje detstvo a ranné pubertálne roky, kedy na turistické
„stretká“ a výlety, každý kamarát niečo doniesol a potom sa v kotlíku „vytvorilo“ niečo podľa aktuálneho stavu. Kto nedoniesol,
nazbieral huby či drevo.
6-8 porcií |
30 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup- Polievky tohto typu môže pripraviť aj ten „najprvejší“ začiatočník a suroviny si vyberie a poskladá podľa toho, čo práve nájde doma. Do zodpovedajúceho hrnca som postrúhal cibuľu, zalial ju olejom, zapol stredný ohrev a hneď pridal pokrájané paradajky a plátky cesnaku, premiešal.
- Posypal soľou a koreninami (podľa zoznamu), vzápätí opäť premiešal.
- Kým sa základ podusil, pokrájal som na „slížiky“ maličkú hlávku už tohotoročnej kapusty (podľa mňa max. 1 kg), ružičkový kel na ¼-inky, stonkový zeler na „C-čka“ a hneď aj vložil do hrnca. Posypal celou rascou, premiešal a vzápätí opäť päť minút podusil,
- než som na „mandolíne“ pokrájal mrkvu i petržlen a pridal ich do vstupnej zostavy.
- Po zmiešaní a krátkom orestovaní som do hrnca so zeleninou vlial horúcu vodu, pridal huby a tento komplet necelú pol „hoďku“ povaril. Dochucovať už nebolo načim, iba na záver som do horúcej polievky vložil „oriešok“ masla.
- Ak jej konzistencia niekomu pripomína „slávnu zoštíhľovaciu“ kapustovú polievku, niekedy z 80. rokov, má „recht“, teda pravdu!
- ...Varil som za každého počasia, bez ohľadu na dennú či nočnú dobu, dokladuje to aj vzácny záber kpt. Kamila Krlína, zo skorého rána v Žiarskej doline (Puťák - júl 1964), kedy celú noc pršalo, kamaráti ešte spali, ale ja už som im hotovil raňajky. Nuž a ešte poznámka k rokom 1957-1963, kedy každý mladý turista DPaM v mojich rodných Košiciach, ale aj správny zálesák, nosil pri sebe soľ a mleté čierne korenie. Ja som mal zvyšné koreniny v železničiarskej taške, dar to po otcovi môjho spolužiaka, rušňovadičovi „na pare“ ujovi Ferkovi Kračunovi, B. P. Boli to vzácne časy a som rád, že som ich zažil tak, ako bolo. Mám na čo spomínať a na posedeniach prispievať do debaty. Varieval som v prírode od Bielych Karpát až po Vihorlatské vrchy. Naše Slovensko vždy poskytovalo úžasnú duševnú i fyzickú pohodu v lone svojej prírody. ...ak si bol k prírode a k ľuďom pokorný a mal otvorené oči i srdce!
|