Zeleninová omeleta na odľahčenie (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pochutnať si zeleninových, hoci aj vegetariánskych jedlách mi nerobí žiadne problémy.
Týmto rcp z knihy „Eat to
Live“ od Joel Fuhrman, M. D. „Little, Brown & Comp., January 2011“, str. 282, som sa
pokúsil hlbšie votrieť do
priazne mojej lepšej ½. Pripojil sam sa s ňou do permanentne sa opakujúcej akcie
„IDEME CHUDNÚŤ“! Neviem ešte,
aký bude výsledok, ale aspoň si na vlastnej chabej telesnej konštrukcii vyskúšam nielen
nové chúťky, ale aj chute.
Huby, v bársakej kombinácii, máme totiž radi obaja.
2÷4 porcie |
12÷15 minút príprava |
12÷15 minút tepelná úprava |
Postup- prehľad základnej zostavy potrebných ingrediencií,
- najdlhšie trvajúcu časť prípravy tejto omelet, predstavuje pokrájanie zeleniny a čerstvých húb (zo shiitake som použil len klobúčiky a nožičky som nechal vysušiť do zemiakovej polievky).
- už v úvode spomínanú knihu s uvedeným titulom, sme prikúpili v rámci „rozhadzovania dineros“ za 4 knihy Stier Larsson_a: „Dievča s tetovaním draka“, … a odfotil som ich aj s novou maľbou našej šikovnej švagrinky v pozadí.
- jemne olejom vytrieť dno širokej panvice. 12÷15´ , pri Ø teplote, na nej orestuj na úhľadné kúsky pokrájané shiitake huby (ale ja si toto jedlo dokážem živo predstaviť s bársakou hubou zo slovenských lúk, strání či lesov: hríby, kozáky, pôvabnicu dvojfarebnú i fialovú, …, hlívy, šampiňóny, či podpinky), červenú cibuľu (môžete ju nahradiť zväzkom mladej cibuľky aj s „pierkami“), papriku (mne sa ju podarilo kúpiť v zelenočervenom prevedení) a paradajky, tak aby zmäkli, ale ostali jemne chrumkavé (crunchi);
- v pomocnej miske rozšľahaj vajíčka, potom do nich vmiešaj čo najviac pokrájaných lístočkov čerstvej bazaličky voňavej, rovnomerne ich porozlievaj po orestovanej zelenine a nechaj aby sa na menej ako ½ teplote „zrazili“
- asi po 7´, pri krúživom potriasaní, sa omeleta ľahko pohybuje po panvici, ak nie, jemne ju uvoľni kuchyňskou lopatkou, alebo podberačkou, nadhodením ju otoč a opeč aj na druhej strane (na obratné otočenie omelety to chce odvahu a zvládnutie „finty“, ale ide to)
- rozlož na taniere, posyp čerstvo mletým čiernym korením, ozdob lístočkami bazaličky voňavej, alebo petržlenovej vňate a dobrú chuť aj Vám! My sme ju jedli iba tak „na čisto“, kto chce môže prikusovať „burkovčiak“ domáceho chlebíka, alebo pečivo.
|