Zeleninová omeleta na odľahčenie (fotorecept)
	        Autor receptu: sracz 	         
	        
	        Pochutnať si zeleninových, hoci aj vegetariánskych jedlách mi nerobí žiadne problémy. 
Týmto rcp z knihy „Eat to 
Live“ od Joel Fuhrman, M. D. „Little, Brown & Comp., January 2011“, str. 282, som sa 
pokúsil hlbšie votrieť do 
priazne mojej lepšej ½. Pripojil sam sa s ňou do permanentne sa opakujúcej akcie 
„IDEME CHUDNÚŤ“! Neviem ešte, 
aký bude výsledok, ale aspoň si na vlastnej chabej telesnej konštrukcii vyskúšam nielen 
nové chúťky, ale aj chute. 
Huby, v bársakej kombinácii, máme totiž radi obaja. | 		  
				  	  
				  	2÷4 porcie  | 
				  	  
				  	12÷15 minút príprava  | 
				  	  
				  	12÷15 minút tepelná úprava  | 
 
 Postup- prehľad základnej zostavy potrebných ingrediencií,
 - najdlhšie trvajúcu časť prípravy tejto omelet, predstavuje pokrájanie zeleniny a čerstvých húb (zo shiitake som použil len klobúčiky a nožičky som nechal vysušiť do zemiakovej polievky).
 - už v úvode spomínanú knihu s uvedeným titulom, sme prikúpili v rámci „rozhadzovania dineros“ za 4 knihy Stier Larsson_a: „Dievča s tetovaním draka“, … a odfotil som ich aj s novou maľbou našej šikovnej švagrinky v pozadí.
 - jemne olejom vytrieť dno širokej panvice. 12÷15´ , pri Ø teplote, na nej orestuj na úhľadné kúsky pokrájané shiitake huby (ale ja si toto jedlo dokážem živo predstaviť s bársakou hubou zo slovenských lúk, strání či lesov: hríby, kozáky, pôvabnicu dvojfarebnú i fialovú, …, hlívy, šampiňóny, či podpinky), červenú cibuľu (môžete ju nahradiť zväzkom mladej cibuľky aj s „pierkami“), papriku (mne sa ju podarilo kúpiť v zelenočervenom prevedení) a paradajky, tak     aby zmäkli, ale ostali jemne chrumkavé (crunchi);
 - v pomocnej miske rozšľahaj vajíčka, potom do nich vmiešaj čo najviac pokrájaných lístočkov čerstvej bazaličky voňavej, rovnomerne ich porozlievaj po orestovanej zelenine a nechaj aby sa na menej ako ½ teplote „zrazili“ 
 - asi po 7´, pri krúživom potriasaní, sa omeleta ľahko pohybuje po panvici, ak nie, jemne ju uvoľni kuchyňskou lopatkou, alebo podberačkou, nadhodením ju otoč a opeč aj na druhej strane (na obratné otočenie omelety to chce odvahu a zvládnutie „finty“, ale ide to)
 - rozlož na taniere, posyp čerstvo mletým čiernym korením, ozdob lístočkami bazaličky voňavej, alebo petržlenovej vňate a dobrú chuť aj Vám! My sme ju jedli iba tak „na čisto“, kto chce môže prikusovať „burkovčiak“ domáceho chlebíka, alebo pečivo.
 
             
          
        
		  
		
		
          
         |