Zeleninová omeleta na odľahčenie (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pochutnať si zeleninových, hoci aj vegetariánskych jedlách mi nerobí žiadne problémy. Týmto rcp z knihy „Eat to Live“ od Joel Fuhrman, M. D. „Little, Brown & Comp., January 2011“, str. 282, som sa pokúsil hlbšie votrieť do priazne mojej lepšej ½. Pripojil sam sa s ňou do permanentne sa opakujúcej akcie „IDEME CHUDNÚŤ“! Neviem ešte, aký bude výsledok, ale aspoň si na vlastnej chabej telesnej konštrukcii vyskúšam nielen nové chúťky, ale aj chute. Huby, v bársakej kombinácii, máme totiž radi obaja.

2÷4
porcie
12÷15 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. prehľad základnej zostavy potrebných ingrediencií,
  2. najdlhšie trvajúcu časť prípravy tejto omelet, predstavuje pokrájanie zeleniny a čerstvých húb (zo shiitake som použil len klobúčiky a nožičky som nechal vysušiť do zemiakovej polievky).
  3. už v úvode spomínanú knihu s uvedeným titulom, sme prikúpili v rámci „rozhadzovania dineros“ za 4 knihy Stier Larsson_a: „Dievča s tetovaním draka“, … a odfotil som ich aj s novou maľbou našej šikovnej švagrinky v pozadí.
  4. jemne olejom vytrieť dno širokej panvice. 12÷15´ , pri Ø teplote, na nej orestuj na úhľadné kúsky pokrájané shiitake huby (ale ja si toto jedlo dokážem živo predstaviť s bársakou hubou zo slovenských lúk, strání či lesov: hríby, kozáky, pôvabnicu dvojfarebnú i fialovú, …, hlívy, šampiňóny, či podpinky), červenú cibuľu (môžete ju nahradiť zväzkom mladej cibuľky aj s „pierkami“), papriku (mne sa ju podarilo kúpiť v zelenočervenom prevedení) a paradajky, tak aby zmäkli, ale ostali jemne chrumkavé (crunchi);
  5. v pomocnej miske rozšľahaj vajíčka, potom do nich vmiešaj čo najviac pokrájaných lístočkov čerstvej bazaličky voňavej, rovnomerne ich porozlievaj po orestovanej zelenine a nechaj aby sa na menej ako ½ teplote „zrazili“
  6. asi po 7´, pri krúživom potriasaní, sa omeleta ľahko pohybuje po panvici, ak nie, jemne ju uvoľni kuchyňskou lopatkou, alebo podberačkou, nadhodením ju otoč a opeč aj na druhej strane (na obratné otočenie omelety to chce odvahu a zvládnutie „finty“, ale ide to)
  7. rozlož na taniere, posyp čerstvo mletým čiernym korením, ozdob lístočkami bazaličky voňavej, alebo petržlenovej vňate a dobrú chuť aj Vám! My sme ju jedli iba tak „na čisto“, kto chce môže prikusovať „burkovčiak“ domáceho chlebíka, alebo pečivo.