Zelenina konzervovaná mliečnym kvasením

Autor receptu: babkamt

Baktérie mliečneho kvasenia,ktoré sa v dostatočnom množstve nachádzajú v uhorkách skvasujú cukor z uhoriek na kyselinu mliečnu,pričom sa nálev zakaľuje a dostáva kyslejšiu chuť .Pri vyššej teplote prebieha kvasenie rýchlejšie.Kvasenie najlepšie prebieha pri teplote 25 - 30 stupňov celzia.Kvasenie trvá asi 10 dní.Ak chceme urýchliť proces kvasenia,uhorky zalejeme asi 60 stupňovým teplým slaným nálevom,takže uhorky vykvasia už za niekoľko dní.

Postup

  1. Umyté a očistené uhorky vložíme do 5 litrových pohárov alebo do kameninového súdku a prekladáme ich kôprom a višňovými listami.Môžeme tiež pridať malé množstvo / asi pol kávovej lyžičky/ horčicového semena,čierneho korenia,nového korenia.Uhorky potom zalejeme slaným nálevom pripraveným pridaním 60 - 70 g soli na 1 liter vody. Soľ rozpustíme v teplej vode.Povrch uhoriek zaťažíme,aby boli uhorky stále ponorené v náleve.
  2. Asi za týždeň až 10 dní uhorky vykvasia / závisí to od počasia - teploty / Takto vykvasené uhorky sa môžu hneď konzumovať.Ak ich však chceme na dlhší čas uskladňovať,musíme ich po vykvasení sterilizovať.
  3. Najtrvácnejšie sú uhorky, ktoré po prekvasení sterilizujeme pri teplote 70 - 75 stup. 30 minút. Sterilizujeme ich v pôvodnom náleve,ktorý obsahuje zdravú kyselinu mliečnu.Zákal nie je na závadu.Trvácnosť týchto uhoriek je niekoľkoročná.