Špenátová torta

Zelená torta s kokosovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Ak váhate a premýšľate, ako asi môže chutiť torta zo špenátu, vedzte, že ja som sa na tento recept mesiace odhodlávala a škoda, že som to neupiekla skôr.* Špenát tam vôbec necítiť, korpus má krásne zelenú farbu a chutí skvelo. Zvolila som k tomu kokosový krém a jahody a bola to super kombinácia.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Špenát rozmixujeme s olejom na kašu.
  2. Bielky šľaháme do polotuha, za stáleho miešania postupne prisypeme cukor, keď je sneh tuhý, primiešame po jednom žĺtky, špenát a nakoniec už len jemne varechou múku so sódou.
  3. Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Ja som použila srdcovú, ale originál recept je na formu s priemerom 20 cm. Pečieme cca 20 minút. Skúsime špajdľou.
  4. Korpus sa krásne rovnomerne upiekol, nebolo treba ho zrezávať.
  5. Na krém si dáme do misy tvaroh, smotanu, tuhú časť kokosového mlieka, cukor a créme olé a krátko prešľaháme, nasypeme kokos a došľaháme do hustého krému. Kokosové mlieko treba dať predtým na pár hodín do chladničky, aby stuhlo a oddelila sa voda.
  6. A už len skladáme tortu. V pôvodnom recepte bol korpus len prepolený a krém rozdelený na dve časti. Ja som chcela tortu krémovejšiu, takže som si rozrezala korpus na 3 časti. Spodnú časť som potrela lekvárom, ozdobnou špičkou naniesla polovicu krému a dookola poukladala rozštvrtené jahody, na to som dala ďalší korpus potretý lekvárom a už som len naniesla krém bez jahôd.
  7. Prikryla som posledným korpusom a ozdobila jahodovou šľahačkou. V návode bolo, že treba 400-500 ml šľahačky, ja som mala 320 ml a bolo to skvelé s intenzívnejšou chuťou.
  8. Na zdobenie som použila jahody, raffaello a jedlé kvety.
  9. Torta v reze…