Špenátová torta
Zelená torta s kokosovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: petullka
Ak váhate a premýšľate, ako asi môže chutiť torta zo špenátu, vedzte, že ja som sa na tento recept mesiace odhodlávala a škoda, že som to neupiekla skôr.*
Špenát tam vôbec necítiť, korpus má krásne zelenú farbu a chutí skvelo.
Zvolila som k tomu kokosový krém a jahody a bola to super kombinácia.
Postup
- Špenát rozmixujeme s olejom na kašu.
- Bielky šľaháme do polotuha, za stáleho miešania postupne prisypeme cukor, keď je sneh tuhý, primiešame po jednom žĺtky, špenát a nakoniec už len jemne varechou múku so sódou.
- Cesto vylejeme do formy vystlanej papierom na pečenie. Ja som použila srdcovú, ale originál recept je na formu s priemerom 20 cm. Pečieme cca 20 minút. Skúsime špajdľou.
- Korpus sa krásne rovnomerne upiekol, nebolo treba ho zrezávať.
- Na krém si dáme do misy tvaroh, smotanu, tuhú časť kokosového mlieka, cukor a créme olé a krátko prešľaháme, nasypeme kokos a došľaháme do hustého krému. Kokosové mlieko treba dať predtým na pár hodín do chladničky, aby stuhlo a oddelila sa voda.
- A už len skladáme tortu. V pôvodnom recepte bol korpus len prepolený a krém rozdelený na dve časti. Ja som chcela tortu krémovejšiu, takže som si rozrezala korpus na 3 časti. Spodnú časť som potrela lekvárom, ozdobnou špičkou naniesla polovicu krému a dookola poukladala rozštvrtené jahody, na to som dala ďalší korpus potretý lekvárom a už som len naniesla krém bez jahôd.
- Prikryla som posledným korpusom a ozdobila jahodovou šľahačkou. V návode bolo, že treba 400-500 ml šľahačky, ja som mala 320 ml a bolo to skvelé s
intenzívnejšou chuťou.
- Na zdobenie som použila jahody, raffaello a jedlé kvety.
- Torta v reze…