Zelená fazuľka

Zelená fazuľka so zemiakmi a uhorkový sambal (fotorecept)

Autor receptu: 2010

Prisla mi pod ruky juhoafricka tocena klobasa, boerewors tak som si vygoogloval aj ich domace prilohy, boereboontjies - fazulku so zemiakmi a uhorkovy sambal aj ked sa zdaju cudne, chutili vyborne. Zelena fazulka so zemiakmi je zjednodusena kopia holandskeho receptu a uhorkovy sambal, ma asi komplikovanejsiu historiu lebo sambal -ochutena chili omacka je typicka pre indonezsku a malajsku kuchynu.

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. No co, ked v Irsku miesaju zemiaky s kapustou (colcannon), tak v Afrike mozu mat so zelenou fazulkou (boereboontjies). Na oleji som si najpr oprazil jednu cibulu nakrajanu na drobno, ku koncu pridal dva pretlacne struciky cesnaku.
  2. Mladu zelenu fazulku som nakrajal tak na 1 cm a tiez pridal na olej na niekolko minut oprazit. Zemiaky som osupal a nakrajal na drobnejsie pridal do hrnca a podlial vodou (v daktorych receptoch pisali podliat vyvarom, ja som mal tak som pridal vyvar). Varime do makka az je mozne fazulku a zemiaky ''magat'.
  3. Podla mna je jednoduchsie varit samostatne, robil som tri veci naraz a strazit pokial sa voda vyvari, je dost pracne. Ked je voda - vyvar vyvareny a fazulka a zemiaky su makke a daju sa pucit pridame a maslo ochutime sol, korenie (kto chce, prida aj trochu mlieka). Popucime, premiesame ale nie uplne na hladko ako pyre. Medzi tym si pripravime uhorkovy sambal. Pikantny uhorkovy salat. Aj ked je sambal z juznej azii priniesli ho do afriky emigranti je popularny ( vsetko stiplave je popularne v afrike). Ja som to mal zjednodusene sambal so mal vo flasi z azijskeho obchodu, ale aj tak som este prichucoval.
  4. Uhorku si nakrajame podla chute dost casto vonku ich krajaju na kusku na miesto platkov ako je bezne na slovensku. Pripravime si nalev, nastruhame cerstvy zazvor, pretlacime cesnak, a nastruhame alebo na drobno nakrajame salotku. Pridame cukor a ocot, ja som este pridal stavu z limetky. Premiesame zalejeme uhorky a dame do ladnicky prejst chutami tak na 1 hodinu.
  5. A skoro som zabudol na tocenu klobasu boereworst pre ktoru som tieto prilohy robil. Kazda krajina ma trochu alebo uplne ine klobasy ako na slovensku, aj tato ma zaujmavu zmes korenin. ( koriander, klinceky, muskatovy orech, sol, korenie, hnedy ocot) https://www.sapromo.com/south-african-boerewors-recipe/7964