Zebra koláč s kefírom a detskou krupicou (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Je to hrnčekový koláč. Ako odmerku som použila 250 ml hrnček. Nám chutil, hádam sa zapáči aj vám a vyskúšate ho.

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si suroviny na koláč. Na obrázku mi chýba kakao a maslo.
  2. Do misky som dala 2 hrnčeky kefíru, čo je 500 ml. Pridala som k nemu 1 čl sóda bikarbóny a 1 hrnček detskej krupice. Premiešala som, aby v nej neboli hrudky. Takto pripravená krupica má hodinu postáť, aby napučala. Misku som dala na bok a venovala som sa príprave obeda. Z chladničky som vybrala maslo.
  3. Po hodine som do druhej misky rozbila 2 vajíčka, vymiešala som ich s hrnčekom cukru a 1 pl domáceho vanilkového cukru. Pridala som štipku soli. Vymiešala som to metličkou. Kto chce, môže použiť mixér.
  4. Pridala som na kocky nakrájané zmäknuté maslo, dobre som ho vymiešala s vajíčkami a cukrom. Kto chce, môže maslo roztopiť v mikrovlnke. Do vymiešaneého som pridala v kefíre odstátu detskú krupicu. Masu som dobre premiešala.
  5. Na viac krát som do masy osievala hrnček múky. Pokaždé som ju do cesta vmiešala.
  6. Naschvál som použila dve rovnaké misky. Hotové cesto som rozdelila. Do jednej časti som vmiešala 3 čl kopcom kakao. Po pridaní kakaa bolo kakaové cesto hustejšie ako biele cesto. Preto som do bieleho cesta pridala 3 čl múky. Plech 28 x 20 cm som vymazala maslom, vysypala múkou.
  7. Do stredu plechu som striedavo dávala 2 pl kakaového a 2 pl bieleho cesta. Cesto som dávala na predošlé, na jedno miesto. Kto chce, môže pridať do cesta hrozienka, alebo ovocie. Cesto sa môže piecť aj vo forme na bábovku.
  8. Po minutí všetkého cesta som vrch prebehla špajdlou. Tým som docielila krajší povrch koláča. Rúru som zohriala na 180 °C. Koláč som piekla 25 minút. Treba ho sledovať, vyskúšať špajdlou, či je už prepečený. Každá rúra pečie inak, preto je čas iba orientačný. Upečený sa oddeľuje od krajov plechu.
  9. Upečený koláč som dala na mriežku pod otvorené okno. Bola som zvedavá na jeho chuť.
  10. Ja som si ho dala poobede ku káve s džemom z nektariniek. Manžel si z neho dal na večeru s čajom, namiesto pečeného mäsa. Zvládol zjesť štvrtinu plechu. A to je čo povedať, lebo sa stráni mojich koláčov. Doporučujem vyskúšať.
  11. Vychladnutý koláč som dala na dosku.