Zdravý štart do nového dňa (fotopostup)

Autor receptu: sandraviglasova

Raňajky naše každodenné. Raňajky ktoré Vám dodajú energiu, s ktorou vydržíte až kým nepôjdete na obed. Ranný čaj najskôr zahreje organizmus a nakopne Vás, výborný fresh z detoxikujúcej cvikly a zázvora posilní obranyschopnosť, a nakoniec sýte ovsené vločky poskytnú kvalitné polysacharidy, z ktorých budete čerpať energiu až do obeda. K tomu pár orieškov či semienok, nech to chrumká a med na osladenie života :-) Nepoznám lepší štart do nového a úspešného dňa :-)

2
porcie
15 minút
príprava

Postup

  1. Najskôr si zalejeme čaj. Je na Vás, aký si vyberiete. Ja mám najradšej na ráno čierny, ale striedame ho aj so zeleným. Kým mi čaj chladne, vrátim sa zatiaľ do postele :-) (prepáčte, ale nedá sa mi otočiť obrázok - neviem prečo)
  2. Keď sa už dá piť, dám sa na čistenie ovocia a zeleniny, ktorú som si večer dopredu pripravila a poumývala, aby som mala na ráno čo najmenej roboty, a popri tom popíjam čaj a pomaly sa preberám. Cvikla a zázvor je gro našich freshov, pretože cvikla detoxikuje organizmus a zázvor je prírodné antibiotikum. Šťava z cvikly je ale dosť hustá, a aby bola na ráno ľahšia, pridávame k nej jabĺčka, pomaranče alebo grepy (podľa toho čo sa dá v obchode kúpiť za dobrú cenu).
  3. Očistenú cviklu, zázvor, jablká alebo pomaranče odšťavíme. Pre nás dvoch odkrojím zo zázvora asi tak 1,5 cm, to je akurát. Po vypytí šťavy nejdeme hneď na "hlavný chod" vločky, ale najskôr poumývame odšťavovač :-) šťava je plná rýchlo vstrebávajúcich sa monosacharidov, ktoré nám ihneď dodajú energiu.
  4. Hlavným chodom sú ovsené vločky. Tie si pripravujem už večer. Nasypem ich do malej mištičky a zalejem vodou až po povrch, prstom popritláčam. Vločky sa počas noci pekne napučia a ráno sa nám budú ľahšie jesť. Ráno z nich za pomoci lyžičky vytlačím prebytočnú vodu, na vrch nasypem oriešky a semienka, aké práve po ruke mám, teraz sú to napríklad mandle, slnečnicové, ľanové a konopné semienka. Na vrch vylejem jednu polievkovú lyžicu medu.
  5. Možno sa Vám bude zdať, že príprava raňajok je na prípravu príliš zdĺhavá, ale nie je to tak. Treba si len nájsť ten správny logistický postup :-) ja to mám tak, že najskôr čaj, potom ešte šup do postele, odšťavovanie, umývanie odšťavovača, vločky, a už sa len umyjeme a oblečieme, a môžeme ísť od práce :-) toto všetko mi zaberie asi tak hodinu a pol. Ale stojí to za to, Vaše telo sa Vám istotne poďakuje ;-) Tak teda, nech Vám padne na úžitok!