Mrkvový koláč
Zdravý mrkvovo-mandľový koláč bez lepku
Autor receptu: novalim
Potrebujete dobrý štart do nového dňa? Máme pre vás tip. Upečte si podľa nášho receptu zdravý a výživný mrkvovo-mandľový
koláč bez lepku nabitý proteínmi, vitamínmi a zdravými tukmi.* Plný
mandlí a mrkvy, s medom a voňavým korením vám isto dodá tú správnu energiu. Jeho príprava je nenáročná a rýchla,
môžete si ho napiecť aj do zásoby a zamraziť. Potom už len vytiahnuť a hotovo. Zdravé raňajky sú na stole.
8 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Bielka oddelíme od žĺtkov. Žĺtky s medom vyšľaháme mixérom do nadýchanej peny. Pridáme olej, očistenú a najemno postrúhanú mrkvu, mandle, preosiatu múku a škoricu s perníkovým korením. Všetko spolu gumenou varechou dôkladne premiešame. Napokon do cesta postupne zapracujeme z bielkov vyšľahaný sneh.
- Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi približne 20x20 cm. Povrch posypeme mandľovými lupienkami a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme asi 20 minút na 180 °C. Na konci urobíme test špajlou - ak vyjde z cesta suchá, koláč je upečený.
- Necháme ho vychladnúť a potom nakrájame na väčšie kocky.
Tip: Koláč výborne chutí s citrónovou polevou alebo ovocnou omáčkou.