Ovsený koláč s ovocím

Zdravší ovsený koláč s ovocím

Autor receptu: siuuu

Snažím sa maškrty striedať - zdravšie s takými menej zdravšími. Tento koláč patrí k tým zdravším - je to vlastne trocha iná verzia receptu na Voňavý ovseno-jablkový koláč s malinami, ktorý mám už v receptoch.

10-12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s cukrom a práškom do pečiva. K žĺtkovej zmesi sa stáleho miešania pridáme vločky, múku, vanilku alebo vanilkový cukor, mak, citrónovú šťavu, nahrubo nastrúhané jablká a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.
  2. Rovnomerne navrstvíme do formy (ja používam silikónovú rozmerov 12 x 24 cm, ktorú iba jemnučko pomastím, ak použijete kovovú asi by som ju aj vysypala napríklad strúhaným kokosom). Vrch posypeme posekanými orechmi alebo mandľami.
  3. Pečieme v rúre zohriatej na 190 °C cca 40 minút (skúsime špajdľou, pretože každá rúra pečie inak - ja som piekla presne 40 minút). Po upečení som koláč nechala vychladnúť a potrela som ho lekvárom a posypala som nasucho opečenými mandľami, pistáciami a štipkou kokosovej múčky.