Zdravé letné tekvicové chrumkanie (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Robila som tekvicovú omáčku z jednej tekvice a napadlo ma spraviť z tej druhej tekvice zdravé chrumkanie z tekvice z podobných ingrediencií, tak vznikli tieto veľmi chutné tekvicové hranolky pečené v trúbe bez oleja.

1 plech
porcia
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravila som tekvicu.
  2. Odkrojila som oba konce, po dĺžke som ju prekrojila na polovicu a vydlabala som semienka, potom som ju ošúpala škrabkou na zeleninu,...
  3. ..pokrájala na hranolky o hrane asi 0,5 cm, umyla pod tečúcou studenou vodou a nechala som ich na site odkvapkať dobre od vody.
  4. Zatiaľ som postrúhala syr Gouda na jemnom strúhadle.
  5. Pripravila som dressing, v ktorom budem tekvicové hranolky obaľovať a s ktorým ich budem podávať. Do misy som dala soľ, čerstvo mleté čierne korenie,...
  6. ...domáci hustý biely jogurt, kôpor nasekaný na jemno a všetko som spolu dobre premiešala.
  7. Tekvicové hranolky som ešte po odvapkaní z vody poriadne osušila papierovou kuchynskou utierkou,...
  8. ..obalila som ich v pripravenom dressingu a kládla na plech s pečiacim papierom.
  9. Na časť týchto hranolkov som dala postrúhaný syr,...
  10. ...a časť som posypala sezamovými semienkami.
  11. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C asi 20 minút, počkala som, kým trocha vychladli, pomocou kuchynskej špachtle som ich trocha nadvihla a rozdelila na taniere.
  12. Podávala som ich s jogurtovým kôprovým dressingom, do ktorého sa namáčali.Uplietla som si na seba bič, lebo som sa ani neobzrela a moji chlapi ich už schrúmali s prosíkom o dalšie, kedže im tak veľmi chutili, spravila som toto zdravé Letné chrúmanie ešte z dvoch maslových tekvíc :-)
  13. záber zblízka: Na povrchu tekvicových hranolkov je veľmi chutná kôrčička z dressingu s kôprom a so syrom i sezamovými semienkami, vo vnútri sú šťavnaté a mäkkučké ako masielko, je to zdravé letné chrumkanie, pripravené bez tuku, výborné miesto sladkého dezertu, vhodné k dobre vychladenému suchému vínku, príjemné prekvapenie pre návštevu a rodinku alebo len tak, také zdravé chrumkanie k televízii, ktoré je rýchlo hotové a príprava veľmi jednoduchá.