Zdravá nátierka z čiernej reďkovky (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Po tých všetkých dňoch objedania dobre padne nejaký zdravší odľahčený recept. Čierna reďkovka/reďkev je veľmi zdravá, plná vitamínov, minerálov, podporuje trávenie aj lieči. U nás doma je veľmi obľúbená, aj keď väčšinou len šup-šup rýchlo na plátky, posoliť a zajedať maslovým chlebom. Pre niekoho môže byť jej chuť príliš výrazná, v tejto nátierke sa mierne stratí.

Postup

  1. Deň vopred si dáme odkvapkať jogurt /mala som 2 kyslé smotany/. Môžete použiť aj neodkvapkaný hustý biely jogurt alebo len tvaroh. Okrem toho: reďkovka, mrkva, cesnak. Jogurt po odkvapkaní sa podstatne scvrkne, preto som použila aj tvaroh.
  2. Reďkovku postrúhame na slzičky, posolíme a necháme chvíľu postáť, asi štvrťhodinu.
  3. Medzitým si postrúhame najemno mrkvu, zmiešame tvaroh s odkvapkanou smotanou alebo jogurtom, pridáme mrkvu, dochutíme korením, troškou medu, pokvapkáme olejom, pridáme do misy s reďkovkou /alebo opačne/, premiešame, ak treba ešte dosolíme, dochutíme. Môžeme nechať postáť, ale dá sa jesť hneď.
  4. Ak si k nej ešte dáte aj nejaký zdravý celozrnný chlebík, potom naozaj bude platiť: "Na zdravie a dobrú chuť" :)