Bezlepkové medovníky

Zdobené bezlepkové medovníčky

Autor receptu: novalim

Zdobené bezlepkové medovníčky nebudú chýbať asi na žiadnom vianočnom stole v rodinách, ktoré žijú bez lepku.* Receptov je určite na internete neúrekom, skúste však náš, ktorý je jednoduchý a medovníčky sa zaručene vydaria. Napiekli sme ich z našej bezlepkovej zmesi na Perník. Stačí už len pridať med, vodu a trochu tuku a potom sa už môžete tešiť na vykrajovanie, pečenie a zdobenie. Rozvonia sa vám celá domácnosť a vy sa nebudete vedieť dočkať, kedy vychladnú, aby ste ich mohli ochutnať.

15 minút
príprava
12 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Novalim Perník v prášku zmiešame so zmäknutým tukom a s medom, ktorý sme pred tým rozmiešali vo vode.
  2. Vypracujeme cesto, vytvarujeme do bochníka, zabalíme ho do potravinovej fólie a odložíme do chladničky aspoň na dve hodiny.
  3. Cesto potom necháme postáť pri izbovej teplote a znova ručne premiesime. Vyvaľkáme na hrúbku cca 7mm (ak medovníčky zliepame, vyvaľkáme cesto na tenšie, ak nezliepame, tak hrubšie).
  4. Potom vykrajujeme rôzne tvary a ukladáme na vymastený plech.
  5. Medovníky, ktoré budeme zdobiť polevami, nepotierame vajíčkom. Do ostatných môžeme dať mandle alebo orechy a potrieť rozšľahaným vajíčkom.
  6. Pečieme na 160 °C približne 12 minút.
  7. Na čokoládovú polevu tuk s čokoládou roztopíme vo vodnom kúpeli. Bielkovú zdobiacu polevu pripravíme tak, že všetky suroviny vyšľaháme šľahačom do hustejšej polevy.
  8. Medovníky, ktoré chceme zliepať, potrieme lekvárom a zlepené namočíme do čokoládovej polevy. Necháme odkvapkať na mriežke. Keď poleva trochu zaschne, môžeme ozdobiť bielkovou polevou pomocou cukrárskeho vrecka.