Zázvorový sirup

Autor receptu: irenaw

Mám rada všetko zázvorové :O).

15 minút
príprava
60-90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zázvor očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Do hrnca dáme vodu a cukor a zahrievame do rozpustenia cukru. Vsypeme zázvor. Po zovretí stíšime plameň tak, aby to vrelo čo najmenej. Varíme 1 - 1,5 hodiny. Ak je zázvor mäkký, uvarený, scedíme ho. Ak sa nám zdá sirup riedky, ďalej ho pomaly varíme na požadovanú hustotu. Necháme vychladnúť a skladujeme v chladničke. Po niekoľkých dňoch a odležaní sirup stratí štipľavosť. Mne osobne chutí aj čerstvý, ale ja som "zázvor pozitív". Najlepší je v kombinácii sóda, ľad, citrón. Niektoré recepty uvádzajú, že sirup sa varí spolu s kyselinou citrónovou. Je to vraj kvôli lepšej konzervácii a v sirupe máte hneď aj kyslú chuť. Mne viac vyhovuje pridať si čerstvý citrón. Ešte sa nestalo, aby sa v chladničke pokazil, samozrejme nie je tam pol roka :o).