Zázvorovo-medové bravčové karé na zelenine (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento tradičný taliansky recept som videla vo variacom seriáli Dvaja Hladní Taliani , v časti
Lokálpatriotizmus, kde ho varil šéfkuchár Gennaro Contaldo pre šéfkuchára Antonio
Carluccio. Ide o dusené bravčové karé na mede a zázvore s množstvom chutnej zeleniny,
ktorá je zároveň ako príloha k mäsu, pripravený tak, ako sa to varí v Toskánsku. Mäsko
má na povrchu hnedú kôrku, vo vnútri je mäkkučké, krásne šťavnaté a svetlé, rozplýva sa
na jazyku s úžasnou chuťou zeleniny a malým množstvom šťavy.
4 porcie |
30 minút príprava |
90 minút na 80-90 °C |
Postup- Očistila som zázvor, mrkvu, šalotku a cesnak.
- Bravčové karé som umyla, osušila papierovou utierkou.
- Do btavčového karé som rukami poriadne vmasírovala morskú soľ a čerstvo mleté čierne korenie z každej strany.
- Pripravila som vetvičky čerstvého rozmarínu.
- Šalotku som pokrájala na hrubé kusy, zázvor na plátky a cesnak som rozpučila čepeľou noža.
- Mrkvu som pokrájala na malé kúsky.
- Pancettu som pokrájala na prúžky. Pancetta je niekoľko storočí stará tradičná talianska údená slanina z pravidelne prerasteného bravčového bôčika, na povrchu s rôzne korenenou krustou /rôzne druhy korenia a najlepšie bylinky/ na povrchu, vyrába sa v rôznych tvaroch - môže byť v kusoch, na tenko krájaná,stočená alebo zvalcovaná. Pancetta sa vyrába jednak na severe Talianska, v strednom Taliansku, ako i na juhu, po zaúdení sa suší na vzduchu, najznámejšie druhy sú Pancetta stesso a Pancetta Arrotolata.
- Paštrnák som nakrájala na menšie kúsky.
- Na rozohriatom oleji som opiekla pancettu do chrumkava a vybrala som ju na tanier,...
- Do rozpáleného ochuteného oleja, ochuteného opečením pancetty, som položila pripravené bravčové karé a opiekla som ho prudko z každej strany pekne do hneda.
- Ked sa mäsko opieklo prihodila som rozpučený cesnak,...
- ...plátky zázvoru, ktoré počas dusenia krásne ochutia mäsko,na vrch mäska som naliala 4 PL medu, nechala som ho voľne stiecť...
- ...pridala som vetvičky čerstvého rozmarínu, ktorý vynikajúco ide s bravčovým mäsom, na vrch ktorého som nasypala opečenú pancettu,...
- ...mäsko som podliala malým množstvom domáceho horúceho slepačieho vývaru / môžete použiť vývar kurací, hovädzí alebo zeleninový/,...
- ...pridala som šalotku,...
- ...mrkvu a paštrnák, NESOLIŤ!!! - mäso, vývar a pancetta sú slané dosť. Dusila som prikryté pokrievkou pomaly na miernom ohni - 30 minút,...
- ...zeleninu som vybrala na tanier dierovanou naberačkou, aby sa dalším dusením nerozvarila, musí zostať trošku chrumkavá, na skus - al dente.
- ...priliala som znovu malé množstvo horúceho vývaru a prikryté pokrievkou som mäsko dusila pomaly na malom plameni za občasného otáčania mäsa, podlievania vývarom a prelievania vypečenou šťavou - asi 90 minút, kým nebolo mäkkučké a šťavnaté.
- Do výpeku som vrátila k mäsu hotovú zeleninu, všetko som spolu už len krátko prevrieť,....
- ...vybrala som mäso na dosku, prikryté alobalom som ho nechala odpočívať asi 20 minút, potom som mäsko pokrájala ostrým nožom na plátky silné asi 0,5 cm.
- Na tanier som naložila horúcu chrumkavú zeleninovú zmes, položila som pokrájané plátky teplého mäska a celé som ešte preliala vypečenou zázvorovo - medovou šťavou. Ide o staré výdatné tradičné talianske sýte a voňavé jedlo, plné chutí a vitamínov, ktoré zasýtii a zahreje, v ktorom zelenina nielen dodáva na chuti, med a zázvor, cesnak a rozmarín, údená pancetta dáva vynikajúcu chuť základu, šťave i mäsu, pričom samotná skvelá zeleninka je zároveň prílohou k svetlému, šťavnatému bravčovému karé vo vnútri a na povrchu s hnedou kôrčičkou, ktoré sa priam rozplýva na jazyku a úžasnou šťavičkou, ktorú sme ešte vytierali čerstvo upečeným domácim chlebíkom. Gennaro Contaldo povedal Antonio Carluccio, že je to "rýchlle" jedlo, lebo všetko sa varí spolu : - ))) Odporúčam vrelo vyskúšať, ak ked príprava trvá až 90 minút.Dobrú chuť prajem :-)
|