Medovníky
Zázvorové medovníčky (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Na tento recept som sa odhodlavala už pár rokov. Recept pochádza s knižky Med
a
jeho využitie v domácnosti. Je to stará knižka, podľa
ktorej som robila už veľa receptov. Ked som ho čítala, tak som si vždy myslela, že to
zrejme budú veľmi tvrdé medovníky. Ale opak je
pravdou, až som bola prekvapená. Sú jemne chrumkavé, nie tvrdé a chuťou
výborné. Zázvor im dodáva jemne pikantú chuť.
15 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- V menšom kastróliku zmiešame med, cukor a maslo. Nad parou zohrejeme, až sa rozpustia a spoja. Potom medovú zmes necháme vychladnuť.
- Medzitým v miske zmiešame preosiatú múku, žĺtok a korenie.
- Pridáme vychladenú medovú zmes a dobré premiešame.
- Cesto rukami dobré zhnetieme, zabalíme do mikroténu a odložíme na 1 - 2 hod. do chladu. Potom cesto prehnetieme a na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme na 3 mm a formičkou vykrajujeme rôzne tvary. Ukladáme na vymastený plech a potrieme bielkom.
- Po vychladení môžme ozdobiť podľa ľubovôle.Tieto medovníčky sú vhodné aj ako ozdoba na stromček pre tých, ktorý sa rozhodnú si urobiť retro vianočný stromček. V tom prípade si urobíme malú dierku na prevlečenie nite.