Zavinuté koláčiky so slaninou

Autor receptu: redakcia

20
porcií
80 minút
príprava
10-15 minút
na 220 °C

Postup

  1. Múku preosejeme do misy. Z vlažného mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Kvások pridáme do múky aj s roztopeným maslom, soľou a žĺtkom. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme 30 minút vykysnúť.
  2. Múku, maslo, soľ a korenie vymiešame. Pridáme nasekané bylinky a rascu. Vypracujeme tukové cesto. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenší plát a do stredu vložíme tukové cesto a prekryjeme ho koncami. Dáme ho do chladničky na 15 minút odpočinúť. Potom ho rozvaľkáme preložíme a dáme odpočinúť na 15 minút. Tento postup opakujeme ešte 2-krát.
  3. Cesto rozvaľkáme na tenký plát a nakrájame ho na trojuholníky s dlhými ramenami. Potrieme ich vodou s rozotreným cesnakom. Potom na trojuholníkový tvar cesta položíme plátok slaniny a širším koncom cesta rolujeme k užšiemu koncu. Čím vznikne rožtek. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme 10 minút podkysnúť. Pečieme pri 220 stupňoch asi 10 – 15 minút.