Ovocný závin

Závin s dulami, jablkami a aróniou

Autor receptu: paul1

Plody arónie obsahujú vitamíny A, C, P, PP, B2, B9, E a množstvo minerálnych látok. Plody dule obsahujú vitamín C a množstvo minerálnych látok, hlavne draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď, železo atď.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Jablká umyjeme, olúpeme, rozšvrtíme, odstránime jadrovníky, nastrúhame na hrubšom strúhadle a vytlačíme šťavu. Dule umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme, vykôstkujeme a tiež nastrúhame. Pridáme cukor, škoricu a bobuľky arónie, každú mierne roztlačíme. Premiešame a všetko necháme uležať, aby sa cukor vsiakol.
  2. Pláty lístkového cesta rozmrazíme a každý vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Posypeme strúhankou. Do stredu dáme ovocnú zmes a rovnomerne rozotrieme. Ohneme konce cesta, aby šťava nevytiekla. Potom okraje cesta preložíme cez náplň a zlepíme rozšľahaným vajíčkom. Preložíme na plech, ktorý sme predtým pokvapkali studenou vodou.
  3. Povrch závinu potrieme vajíčkom a poprepichujeme vidličkou, aby závin pri pečení nepraskol. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C, po chvíli stlmíme na 180 °C a pečieme 20 až 30 minút (do zlatista).