Závin dva v jednom (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Na jednom maďarskom blogu som videla takto naplnený závin a keďže mi zostala maková a aj orechová plnka, tak mi ten nápad prišiel veľmi vhod.

Postup

  1. Do misy dáme múku, vyhĺbíme jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, prilejeme časť z vlažného mlieka a necháme vzísť kvások
  2. Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny - mlieko pridávame postupne, podľa potreby - to množstvo je len orientačné.
  3. Vypracujeme cesto, ktoré je trocha mastnejšie. Necháme ho zykryté kysnúť v teple približne jednu hodinu. Počas kysnutia ho cca dva krát premiesime, aby sa prevzdušnilo.
  4. Po tejto dobe ho vyvaľkáme do obdĺžnika.
  5. Na jednu polovicu nanesieme orechovú plnku a na druhú makovú. Plnky pripravíme identicky tak, že pomleté piškóty premiešame s orechami (makom). Ostatné suroviny vysypeme do vody a dáme zovrieť. Po zovretí pridáme zmes orechov (maku) a mletých piškótov a premiešame. Necháme vychladnúť.
  6. A začneme z každej dlhšej strany rolovať smerom do stredu.
  7. No a teraz by sme takto zrolovaný závin mali preniesť na plech vystlaný papierom na pečenie. Keďže mám nový sporák a v ňom menšie plechy, tak som musela zo závinu urobiť podkovu - spoje som položila na spodok plechu, bála som sa, aby sa mi to pri pečení neotváralo. Necháme ešte 15 minút kysnúť, potom potrieme vajíčkom a ja som ešte ozdobila aj mandľami.
  8. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.
  9. Po vychladnutí už len nakrájame na rezy. V každom kúsky je časť makovej a aj orechovej plnky.