Jablkový závin

Závin allà pasta matta (fotorecept)

Autor receptu: tiamostef

Pasta matta je základné cesto na slané koláče, s neutrálnou príchuťou, ideálne aj do mnohých dezertov, u mňa aj štrúdľa, tastičky.* Je z múky, vody a extra panenského olivového oleja a chuťou a konzistenciou pripomína cesto brisée, ale je bez masla a s nízkym obsahom tuku, preto je oveľa ľahšie a možno ho použiť ihneď bez odležania v chladničke. V Taliansku, AltoAdige/Südtirol/Bolzano a okolie robia závin/štrúdľu aj z lineckého cesta. Ja robievam z polovičnej dávky a plnku od oka.

8-10
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky daj preosiatu múku, sol, urob jamku pridaj olej, víno, a pomaly pridavaj vlaznú vodu. Cesto zakryjem foliou a zatial pripravím plnku.
  2. Do misky osupem jablká, ak su stavnaté vyzmykam, pridám namočene hrozienka, cukor, nakrájané orechy, struhanku a trochu mletych klinčekov, zamiesam.
  3. Cesto rozvalkaj na tensie, napln jablkovou zmesou a zavin.
  4. Daj na plech, potri trochou rozpusteného masla, popichaj vidličkou, peč na 180 °C priblizne 40 minut.