Závarka do polievky

Závarka do polievky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Mám rada domáce cestoviny a závarky do polievky, preto ich dosť dosť často varievam. Do dnešnej polievky z kuraťa od farmára sa hodila práve domáca závarka a tak som si požičala recept od Jerica na mrveničku. Hrubej pšeničnej múky som mala málo, preto som nahradila polovicu hrubou celozrnnou špaldovou múkou. Cesto som nastrúhala na ručnom kľukovom strúhadle. A pre tento detail pridávam recept na Varechu, ako tip na prípravu cestovín.

10 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z múky, vajíčka a nie plnej lyžice vody som si spravila tuhšie cesto. Vodu som pridala preto, lebo sa mi cesto nie úplne spojilo. Asi to bolo celozrnnou múkou.
  2. Cesto som strúhala na ručnom strúhadle s malými slzičkami. Brala som si menšie kúsky, ktoré som najskôr dala do hrubej múky, aby sa nelepilo.
  3. Cestoviny som hneď dala variť na 2 minúty do vriacej osolenej vody a premiešala vidličkou, aby sa pekne pooddeľovali.
  4. Po uvarení som vybrala z vriacej vody sitkom, dala do misky a prepláchla studenou vodou. Nechala som odkvapkať a dala na tanier. Nakoľko som cesto robila z dvojitej dávky, vyšiel mi kopec malých cestovín ktoré môžem použiť aj ako prílohu.
  5. Vymenila som si strúhadlo za väčšie slzičky a nastrúhala som cestoviny, ktoré si vysuším a odložím do sklenenej fľašky. Tieto cestoviny som počas strúhania presýpala troškou detskej krupice aby sa mi nezlepili.