Závarka do polievky
Závarka do polievky (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Mám rada domáce cestoviny a závarky do polievky, preto ich dosť dosť často varievam. Do dnešnej polievky z kuraťa od farmára sa hodila práve domáca závarka a tak som si požičala recept od Jerica na mrveničku. Hrubej pšeničnej múky som mala málo, preto som nahradila polovicu hrubou celozrnnou špaldovou múkou. Cesto som nastrúhala na ručnom kľukovom strúhadle. A pre tento detail pridávam recept na Varechu, ako tip na prípravu cestovín.
10 minút príprava |
2 minút tepelná úprava |
Postup
- Z múky, vajíčka a nie plnej lyžice vody som si spravila tuhšie cesto. Vodu som pridala preto, lebo sa mi cesto nie úplne spojilo. Asi to bolo celozrnnou múkou.
- Cesto som strúhala na ručnom strúhadle s malými slzičkami. Brala som si menšie kúsky, ktoré som najskôr dala do hrubej múky, aby sa nelepilo.
- Cestoviny som hneď dala variť na 2 minúty do vriacej osolenej vody a premiešala vidličkou, aby sa pekne pooddeľovali.
- Po uvarení som vybrala z vriacej vody sitkom, dala do misky a prepláchla studenou vodou. Nechala som odkvapkať a dala na tanier. Nakoľko som cesto robila z dvojitej dávky, vyšiel mi kopec malých cestovín ktoré môžem použiť aj ako prílohu.
- Vymenila som si strúhadlo za väčšie slzičky a nastrúhala som cestoviny, ktoré si vysuším a odložím do sklenenej fľašky. Tieto cestoviny som počas strúhania presýpala troškou detskej krupice aby sa mi nezlepili.