Zeleninová zmes
Zaváraná paradajkovo-papriková zmes (fotorecept)
Autor receptu: kucharocka123
Jednoduchý recept na rýchlu a nenáročnú prípravu paradajkovo-paprikovej zmesi do zásoby na zimné obdobie.
Môžeme ju použiť pod mäso, do gulášu, na lečo a podobne.
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Papriku umyjeme, zbavíme jadrovníkov a vlákien a nakrájame na prúžky. Osolíme, premiešame a necháme cca 10 minút odstáť.
- Papriku preložíme do hrnca s trochou oleja a orestujeme. Restujeme dovtedy, kým trochu zmäkne a pustí šťavu (cca 10 minút). Musí však zostať chrumkavá.
- Paradajky umyjeme a zbavíme šupky blanšírovaním - na opačnej strane, ako je stopka, narežeme šupku do kríža, vložíme na 1-2 minúty do vriacej vody, potom paradajky vyberieme, prepláchneme v studenej vode a necháme trochu vychladnúť.
- Následne paradajky ľahko olúpeme.
- Olúpané paradajky nakrájame na kocky.
- Následne ich pridáme do hrnca k paprike. Zakryjeme pokrievkou a na miernom stupni ohrevu spolu podusíme ďalších cca 10 minút. Občas zľahka premiešame. Ak treba, zmes ešte podľa chuti dosolíme a necháme 1 minútu prevrieť.
- Horúcou zmesou ihneď naplníme zaváracie poháre, ktoré dôkladne uzatvoríme a na 5 minút postavíme hore dnom. Ak zmes nevyteká a viečka dobre tesnia, poháre vrátime do pôvodnej polohy, položíme na teplú podložku a na noc zabalíme do deky.
- Na druhý deň, po vychladnutí, zaváraninu odložíme na suché miesto.
Z daného množstva surovín pripravíme cca 3 zaváracie poháre paradajkovo-paprikovej zmesi (pohár o objeme 700 ml).
Dobrú chuť!