Zeleninová zmes

Zaváraná paradajkovo-papriková zmes (fotorecept)

Autor receptu: kucharocka123

Jednoduchý recept na rýchlu a nenáročnú prípravu paradajkovo-paprikovej zmesi do zásoby na zimné obdobie. Môžeme ju použiť pod mäso, do gulášu, na lečo a podobne.

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Papriku umyjeme, zbavíme jadrovníkov a vlákien a nakrájame na prúžky. Osolíme, premiešame a necháme cca 10 minút odstáť.
  2. Papriku preložíme do hrnca s trochou oleja a orestujeme. Restujeme dovtedy, kým trochu zmäkne a pustí šťavu (cca 10 minút). Musí však zostať chrumkavá.
  3. Paradajky umyjeme a zbavíme šupky blanšírovaním - na opačnej strane, ako je stopka, narežeme šupku do kríža, vložíme na 1-2 minúty do vriacej vody, potom paradajky vyberieme, prepláchneme v studenej vode a necháme trochu vychladnúť.
  4. Následne paradajky ľahko olúpeme.
  5. Olúpané paradajky nakrájame na kocky.
  6. Následne ich pridáme do hrnca k paprike. Zakryjeme pokrievkou a na miernom stupni ohrevu spolu podusíme ďalších cca 10 minút. Občas zľahka premiešame. Ak treba, zmes ešte podľa chuti dosolíme a necháme 1 minútu prevrieť.
  7. Horúcou zmesou ihneď naplníme zaváracie poháre, ktoré dôkladne uzatvoríme a na 5 minút postavíme hore dnom. Ak zmes nevyteká a viečka dobre tesnia, poháre vrátime do pôvodnej polohy, položíme na teplú podložku a na noc zabalíme do deky.
  8. Na druhý deň, po vychladnutí, zaváraninu odložíme na suché miesto. Z daného množstva surovín pripravíme cca 3 zaváracie poháre paradajkovo-paprikovej zmesi (pohár o objeme 700 ml). Dobrú chuť!