Jablkové šišky

Zasnežené jablkové šišky

Autor receptu: helena10

Fajnové šišky, bez droždia, bez kysnutia a vylepšené jablkami. Na fašiangy ako stvorené. Vyskúšajte.

Suroviny

Postup

  1. Očistím a nastrúham si jedno veľké jablko. Nechám pripravené. Nedochucujem vôbec. Malé jablká môžete dať aj 1,5 - 2 ks.
  2. V miske ručne metličkou vymiešam vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Prilejem olej a premiešam. Pridám kyslú smotanu a zase riadne premiešam. Do zmesi dám nastrúhané jablko a miešam vareškou. Potom k tomu preosejem polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva a štipkou soli osolím. Vymiešam vareškou a domiesim ručne. Nechám chvíľku utierkou prikryté, kým si nachystám múku na posypávanie cesta aj pracovnej dosky, valček, vykrajovač, pekáč...
  3. Cesto rozdeľujem na 2 časti. Jednu polovicu si rozvaľkám na hrúbku 10-12 mm a vykrajujem šišky. Následne spracujem takisto aj druhú polovičku cesta. Vykrojené šišky (vyšlo mi 16 ks s priemerom cca 7 cm) ukládam na pekáč vyložený papierom na pečenie. Kým sa mi rozohreje olej na vyprážanie, šišky nechám zase utierkou zakryté.
  4. Šišky vysmážam v horúcom oleji, na miernom ohni z obidvoch strán. Najprv ukladám na papierový obrúsok a následne do nádoby s vrchnákom. Posypem poriadne zmesou práškového a vanilkového cukru, aby vyzerali "zasnežené".