Zapekaný karfiol s dubákmi a parmezánom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Nie je to síce práve zdravé jedlo, ale veľmi chutné, voňavé a rýchle :-) Recept pridávam pre milovníkov karfiolu a dubákov.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Očistený karfiol som rozobrala na ružičky, umyla a dala variť do vriacej osolenej vody, varila som ho len 7 - 8 minút, aby zostal na skus - al dente, to stačí, lebo ešte sa bude zapekať
  2. Potom som karfiol scedila a nechala odkvapkať z vody.
  3. Spodok pekáčika som vyliala tenkou vrstvou oleja, na ktorý som rozložila ružičky karfiolu.
  4. Do misky som rozklepla dve vajcia, osolila som ich,...
  5. ...pridala som kyslú smotanu a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  6. Postrúhala som na jemno Parmigiano Reggiano.
  7. Do rozmiešanej smotanovo-vaječnej zmesi som pridala čerstvo posekanú petržlenovú vňať,....
  8. ...postrúhaný syr,...
  9. ...všetko som znovu dobre premiešala a zálievka na karfiol bola hotová.
  10. Pokrájala som domácu údenú slaninku na kocky, mäsitá je do tohoto jedla najlepšia.
  11. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu a slaninu.
  12. Pripravila som si dubáky, ktoré som predtým namočila na 30 minút do teplej vody.
  13. Dubáky som pridala aj s vodou, v ktorej boli namočené k orestovanej cibuli a dusila som ich do mäkka, kým sa neodparila všetka tekutina.
  14. Rozložila som dubákovú zmes na povrch karfiolu...
  15. ...a zaliala smotanovo-syrovou zálievkou.
  16. Piekla som v trúbe 30 minút pri teplote 180 stupňov, kým sa na povrchu pekná zlato-hnedá kôrčička.
  17. Rozdelila som ešte teplé na taniere a podávala som s novými zemiakmi na petržlene. Je to rýchle veľmi chutné a výdatné jedlo.