Zapekaný karfiol s dubákmi a parmezánom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Nie je to síce práve zdravé jedlo, ale veľmi chutné, voňavé a rýchle :-)
Recept pridávam pre milovníkov karfiolu a dubákov.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Očistený karfiol som rozobrala na ružičky, umyla a dala variť do vriacej osolenej vody, varila som ho len 7 - 8 minút, aby zostal na skus - al dente, to stačí, lebo ešte sa bude zapekať
- Potom som karfiol scedila a nechala odkvapkať z vody.
- Spodok pekáčika som vyliala tenkou vrstvou oleja, na ktorý som rozložila ružičky karfiolu.
- Do misky som rozklepla dve vajcia, osolila som ich,...
- ...pridala som kyslú smotanu a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Postrúhala som na jemno Parmigiano Reggiano.
- Do rozmiešanej smotanovo-vaječnej zmesi som pridala čerstvo posekanú petržlenovú vňať,....
- ...postrúhaný syr,...
- ...všetko som znovu dobre premiešala a zálievka na karfiol bola hotová.
- Pokrájala som domácu údenú slaninku na kocky, mäsitá je do tohoto jedla najlepšia.
- Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľu a slaninu.
- Pripravila som si dubáky, ktoré som predtým namočila na 30 minút do teplej vody.
- Dubáky som pridala aj s vodou, v ktorej boli namočené k orestovanej cibuli a dusila som ich do mäkka, kým sa neodparila všetka tekutina.
- Rozložila som dubákovú zmes na povrch karfiolu...
- ...a zaliala smotanovo-syrovou zálievkou.
- Piekla som v trúbe 30 minút pri teplote 180 stupňov, kým sa na povrchu pekná zlato-hnedá kôrčička.
- Rozdelila som ešte teplé na taniere a podávala som s novými zemiakmi na petržlene.
Je to rýchle veľmi chutné a výdatné jedlo.