Zapekané zemiaky s tvarohom a zeleninou

Autor receptu: martinis

Zapekané zemiaky s čerstvým hrudkovým tvarohom, cuketou a pórom :)

1
porcia
55 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Tato mi v sobotu priniesol čerstvý domáci tvaroh zo salaša Krajinka pri Ružomberku. Rozmýšľal som, ako ho čo najlepšie využiť a moja voľba padla na jeho zapečenie so zemiakmi, pórom a cuketou. Myslím, že nebola zlá - napokon, posúďte sami :))
  2. Nikdy som nevedel, koľko zemiakov zjem, koľko potrebujem na jeden obed, či večeru. Včera som však objavil skvelý trik - na jednu porciu postačí toľko, čo vôjde do jednej dlane - teda asi jeden veľký a dva menšie alebo dva väčšie zemiaky. Našťastie mám dosť veľkú ruku :) Takže zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a dáme na 10 minút variť do osolenej vody, ktorú potom scedíme.
  3. Pór a cuketu umyjeme a pokrájame na kolieska, resp. polkolieska. Jemne osolíme a primiešame k zemiakom.
  4. Tvaroh osolíme štipkou soli, ochutíme mletou červenou paprikou podľa chuti, pridáme aj petržlenovú vňať a vymiešame.
  5. Na dno zapekacej misy dáme polovicu zeleninovo - zemiakovej zmesi, zasypeme tvarohom a prikryjeme druhou polovicou zmesi. Odkryté zapekáme 30 minút pri 180 stupňoch.
  6. Hotové posypeme petržlenovou vňaťou a jeme rovno z misky. Jednoduché a chutné jedlo - fajn spôsob, ako zúžitkovať poctivý domáci tvaroh :O)