Zapekané zemiaky s tvarohom a zeleninou
Autor receptu: martinis
Zapekané zemiaky s čerstvým hrudkovým tvarohom, cuketou a pórom :)
1 porcia |
55 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Tato mi v sobotu priniesol čerstvý domáci tvaroh zo salaša Krajinka pri Ružomberku. Rozmýšľal som, ako ho čo najlepšie využiť a moja voľba padla na jeho zapečenie so zemiakmi, pórom a cuketou. Myslím, že nebola zlá - napokon, posúďte sami :))
- Nikdy som nevedel, koľko zemiakov zjem, koľko potrebujem na jeden obed, či večeru. Včera som však objavil skvelý trik - na jednu porciu postačí toľko, čo vôjde do jednej dlane - teda asi jeden veľký a dva menšie alebo dva väčšie zemiaky. Našťastie mám dosť veľkú ruku :) Takže zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a dáme na 10 minút variť do osolenej vody, ktorú potom scedíme.
- Pór a cuketu umyjeme a pokrájame na kolieska, resp. polkolieska. Jemne osolíme a primiešame k zemiakom.
- Tvaroh osolíme štipkou soli, ochutíme mletou červenou paprikou podľa chuti, pridáme aj petržlenovú vňať a vymiešame.
- Na dno zapekacej misy dáme polovicu zeleninovo - zemiakovej zmesi, zasypeme tvarohom a prikryjeme druhou polovicou zmesi. Odkryté zapekáme 30 minút pri 180 stupňoch.
- Hotové posypeme petržlenovou vňaťou a jeme rovno z misky. Jednoduché a chutné jedlo - fajn spôsob, ako zúžitkovať poctivý domáci tvaroh :O)