Zapekané zemiaky s kyslou smotanou

Autor receptu: veve

Obmena klasických francúzkych zemiakov, ktoré sme odjakživa robievali iba so sladkou smotanou. Po vyskúšaní tejto varianty sa moje kuchárske obzory opäť rozšírili o ďalšie výborné a rýchle jedlo :-) Pôvodný recept nájdete tu: http://dobruchut.aktuality.sk/recept/2110/svajciarske-zemiaky-so-syrom/

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Zemiaky umyjeme a dáme variť v šupke do osolenej vody. Medzitým si nakrájame šunku na kocky a jemne ju osmahneme na panvici. Zapekaciu misu alebo pekáč vymažeme maslom a na dno dáme nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak.
  2. Uvarené a ošupené zemiaky nakrájame na plátky a polovicu z nich poukladáme do pekáča na cibuľu. Navrstvíme šunku a posypeme polovicou nastrúhaného syra. Preložíme zvyšnými zemiakmi a opäť posypeme syrom. Zalejeme premiešanými smotanami so štipkou muškátového oriešku.
  3. Pečieme zakryté na 200°C asi 20 minút, potom odokryjeme a na 10 minút necháme zapiecť zvrchu.