Zapekané zemiaky s kyslou smotanou
Autor receptu: veve
Obmena klasických francúzkych zemiakov, ktoré sme odjakživa robievali iba so sladkou smotanou. Po vyskúšaní tejto varianty sa moje kuchárske obzory opäť rozšírili o ďalšie výborné a rýchle jedlo :-)
Pôvodný recept nájdete tu: http://dobruchut.aktuality.sk/recept/2110/svajciarske-zemiaky-so-syrom/
6 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Zemiaky umyjeme a dáme variť v šupke do osolenej vody.
Medzitým si nakrájame šunku na kocky a jemne ju osmahneme na panvici. Zapekaciu misu alebo pekáč vymažeme maslom a na dno dáme nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak.
- Uvarené a ošupené zemiaky nakrájame na plátky a polovicu z nich poukladáme do pekáča na cibuľu. Navrstvíme šunku a posypeme polovicou nastrúhaného syra. Preložíme zvyšnými zemiakmi a opäť posypeme syrom.
Zalejeme premiešanými smotanami so štipkou muškátového oriešku.
- Pečieme zakryté na 200°C asi 20 minút, potom odokryjeme a na 10 minút necháme zapiecť zvrchu.