Zapekané plnené rožky (fotorecept)

Autor receptu: dobizu

Tento recept je jedným z tých, ktoré som zdedila po mamičke a patrí k rodinným pokladom. Ako deti sme sa nevedeli dočkať, kým budú chrumkavé rožky upečené. Už keď sa piekli, širila sa celým domom nádherná vôňa. Tieto plnené rožky sú výbornou večerou a zvykli sme ich robiť, keď sme mali návštevu, pretože sa chuťovo hodia k posedeniu pri poháriku kvalitného vínka alebo piva. Najlepšie chutia čerstvo upečené - ešte horúce, ale dobré sú aj studené či ohriate v mikrovlnke.

6-8
porcií
50 minút
príprava
30 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Pripravíme si všetky potrebné suroviny.
  2. Rožky prekrojíme na polovicu a odrežeme končeky.
  3. Opakom varešky vytlačíme z rožkov striedku.
  4. Zvyšok striedky vyberieme malým nožíkom alebo prstom.
  5. Takto si pripravíme akési trubičky, ktoré budeme plniť plnkou.
  6. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, asi 4-5 PL syra si odložíme na namáčanie končekov a posypanie. Šunku, uvarené vajíčka a papriku nakrájame na kocky. Striedku a odrezané končeky z rožkov nadrobíme na menšie kúsky.
  7. V miske dobre zmiešame (varešou alebo rukou) maslo, syr, šunku, uvarené vajíčka, surové vajíčka, papriku, striedku z rožkov, soľ, korenie a mletú červenú papriku.
  8. Takto pripravenou plnkou pomocou kávovej lyžičky plníme rožky.
  9. Konce rožkov namočíme do odloženého strúhaného syra a rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  10. Na potretie si pripravíme a rozšľaháme jedno vajíčko.
  11. Rožky pred pečením potrieme vajíčkom a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180-200 stupňov asi 20-30 minút - kým nie sú rožky pekné ružové.
  12. Upečené rožky podávame ešte horúce. Hodia sa ako chuťovka - večera k dobrému vínku alebo poháru vychladeného piva. Dobrú chuť!