Zapekané plnené rožky (fotorecept)
Autor receptu: dobizu
Tento recept je jedným z tých, ktoré som zdedila po mamičke a patrí k rodinným pokladom. Ako deti sme sa nevedeli dočkať, kým budú chrumkavé rožky upečené. Už keď sa piekli, širila sa celým domom nádherná vôňa. Tieto plnené rožky sú výbornou večerou a zvykli sme ich robiť, keď sme mali návštevu, pretože sa chuťovo hodia k posedeniu pri poháriku kvalitného vínka alebo piva. Najlepšie chutia čerstvo upečené - ešte horúce, ale dobré sú aj studené či ohriate v mikrovlnke.
6-8 porcií |
50 minút príprava |
30 minút na 180-200 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky potrebné suroviny.
- Rožky prekrojíme na polovicu a odrežeme končeky.
- Opakom varešky vytlačíme z rožkov striedku.
- Zvyšok striedky vyberieme malým nožíkom alebo prstom.
- Takto si pripravíme akési trubičky, ktoré budeme plniť plnkou.
- Syr nastrúhame na jemnom strúhadle, asi 4-5 PL syra si odložíme na namáčanie končekov a posypanie. Šunku, uvarené vajíčka a papriku nakrájame na kocky. Striedku a odrezané končeky z rožkov nadrobíme na menšie kúsky.
- V miske dobre zmiešame (varešou alebo rukou) maslo, syr, šunku, uvarené vajíčka, surové vajíčka, papriku, striedku z rožkov, soľ, korenie a mletú červenú papriku.
- Takto pripravenou plnkou pomocou kávovej lyžičky plníme rožky.
- Konce rožkov namočíme do odloženého strúhaného syra a rožky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Na potretie si pripravíme a rozšľaháme jedno vajíčko.
- Rožky pred pečením potrieme vajíčkom a posypeme zvyšným strúhaným syrom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180-200 stupňov asi 20-30 minút - kým nie sú rožky pekné ružové.
- Upečené rožky podávame ešte horúce. Hodia sa ako chuťovka - večera k dobrému vínku alebo poháru vychladeného piva.
Dobrú chuť!