Zapekané palacinky s mäsom a špenátom
Autor receptu: evusik
Priznám sa že palacinky na sladko, nenám rada. Zato na slano s mäsom, alebo so zeleninou milujem. Čo na nich zvlášť milujem je to, že nepotrebujem žiadny recept, otvorím chladničku a použijem to čo v nej nájdem. A vždy je to jediteľné. Možno sa necháte inšpirovať a prispôsobíte si jedlo svojim chutiam.
4 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Bešamel: lyžicu hladkej múky opražíme na troche oleja a začneme po troche prilievať mlieko, rýchlo miešame aby sa nám hmota nepripálila, mlieka dáme toľko aby sme získali konzistenciu riedkej krupičnej kaše. Zmiernime teplotu a necháme variť 10-15 minút za občasného miešania. Potom bešamel osolíme, okoreníme, môžeme pridať syr (tavený alebo nastrúhaný eidam) necháme rozpustiť a na samý koniec pridáme vajce a dobre premiešame.
- Špenát: Na troche oleja podusíme špenát. Pretlačíme trochu cesnaku, pridáme tavený syr a miešame až sa syr roztopí. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Špenát nesmie byť riedky.
Kuracie, alebo hociaké iné mäso, prípadne zbytky z predošlého dňa, alebo mäso zo sliepky z ktorej ste uvarili polievku, nakrájame na menšie kocky a ak je surové tak ho opražíme na oleji.
- Palacinky: v miske si zmiešame dve vajíčka, trochu mlieka, 4-5 lyžíc hladkej múky a pridáme toľko mlieka, aby bolo cesto redšie. Osolíme, pridáme bylinky, napr. petržlenovú vňať, vegetu a môžeme robiť hrubšie palacinky. Uvedenú zmes rozdelíme na 4 palacinky, ktoré z oboch strán usmažíme na suchšej panvici.
Palacinky potrieme špenátom, navrch dáme kúsky mäsa, kraje zahneme dovnútra a zvinieme. Zavinuté palacinky uložíme do zapekacej misky, polejeme bešamelom, posypeme postrúhaným syrom a dáme zapiecť.
Palacinky môžeme prekrojiť a ukladať ich na výšku, reznou stranou hore, tesne vedľa seba. Miesto bešamelu môžeme použiť kyslú smotanu rozmiešanú s vajíčkom, ale bešamel je lepší.