Zapekané palacinky na slano - so špenátom a tvarohom
Autor receptu: janikbj
Môj tip: keď sa už odhodlám piecť palacinky, snažím sa napiecť do zásoby a zamraziť. Potom ich mám v pohotovosti na takýto rýchly obed (palacinky pečiem neutrálne, bez cukru, len so štipkou soli, tak sú použiteľné na sladko i na slano)
Postup
- Podľa osvedčeného obľúbeného receptu si upečieme palacinky (slané). Ja robím vždy od oka (cca 2-3 vajíčka, asi 0,5l mlieka, trochu perlivej minerálky, asi lyžica oleja, štipka soli a toľko múky, aby bolo cesto tak akurát. nechám postáť asi pol hodinky a pečiem palacinky).
Na plnku si na troche oleja speníme cibuľu, pridáme čerstvý alebo mrazený listový špenát, trošku podlejeme a prikryté dusíme. trvá to len chvíľku. ochutíme soľou, čiernym korením a cesnakom. Tvaroh si vymiešame s kyslou smotanou (smotanu budeme potrebovať aj na potretie vrchu palaciniek). Osolíme.
Palacinky natrieme tvarohovou plnkou, na ňu dáme udusený špenát a stočíme. Ukladáme do hlbšej zapekacej nádoby vystlanej papierom na pečenie (alebo potretej olejom). Vrch palaciniek potrieme kyslou smotanou a dáme do rúry zapiecť na cca 20min.
- Tip: namiesto špenátu môžeme použiť aj medvedí cesnak. Kyslú smotanu odporúčam 18%-nú, ale môžete použiť aj inú. Palacinky môžete naukladať v 1 vrstve alebo vo viacerých, bude to krajšie na reze. Pred krájaním nechajte chvíľu postáť.