Zapekaná brokolica

Zapekaná brokolica so šunkou a pizza tyčinkami

Autor receptu: laurisia

6-8
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Brokolicu nakrájame na menšie ružičky a na chvíľu hodíme do vriacej vody, necháme ju prejsť varom tak 3, maximálne 5 minút. Scedíme. Mrazenú predvárať nemusíme, ale necháme ju určite rozmraziť a tiež ju pokrájame na menšie ružičky. Šunku nakrájame na kocky tak 0,5x0,5x0,5 cm. Tvrdý syr nastrúhame.
  2. Do pekáča nalejeme na spodok trochu oleja a pekáč olejom vymažeme. Nasypeme scedenú brokolicu, pridáme nakrájanú šunku a premiešame.
  3. Urobíme si bešamel: Olej a asi jednu kopcovitú lyžicu hladkej múky popražíme, potom zalejeme cca pol litrom mlieka a uvaríme. Ak veľmi zhustne, pridáme ešte trochu mlieka. Osolíme, pridáme trošku muškátového orecha. Vypneme sporák a do bešamelu nasypeme asi 2/3 nastrúhaného syra – poriadne premiešame.
  4. Bešamel nalejeme na brokolicu so šunkou, rovnomerne rozotrieme a posypeme zvyškom syra. Pečieme v rozohriatej rúre na 200 °C cca 25 – 30 minút.
  5. Podávame s pizza tyčinkami, ktoré robíme z kysnutého cesta na pizzu - z cca 400 g múky. Po upečení potrieme ešte horúce cesnakom roztlačeným v oleji. Recept na cesto sem nejdem pridávať, je ich tu milión a myslím, že každý už má nejaký svoj obľúbený .-)