Zapečený hlávkový šalát (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Mám veľa šalátu a tak som hľadala nejaký recept na hlavné jedlo. Našla som Zapekaný šalát ktorý tu pridala redakcia ešte v roku 2009. Dnes som toto jedlo spravila, nafotila a aj zjedla. Je to chutná rýchlovka nie úplne bez mäsa, ale kto nechce škvarky, nemusí dávať škvariť slaninu. Pridá len olej.

2-3
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Na kocky som si nakrájala niekoľko plátkov slaniny a nechala na panvici pomaly vyškvariť. Odstavila som zo zdroja tepla a pridala cibuľku ktorá v horúcom tuku zosklovatela.
  2. Hlávkový šalát - v mojom prípade Dubáčik, som nakrájala na pásiky. Tento šalát vysievam do skleníka už koncom februára a až doteraz sa mi ešte drží. Zozačiatku som otrhávala len najväčšie listy, teraz už nechávam na hlávky.
  3. Jogurt s vajíčkami a trochou soli som habarkou premiešala. Kto má rád cesnak, môže prelisovať aj pár strúčikov.
  4. Šalát som dala do panvice - budem piecť v nej. Priliala som zálievku z jogurtu a vajec - dobre premiešala.
  5. Nakoniec som nastrúhala syr a navrstvila ho na vrch. Je dobré dávať si pozor aby syr nebol na kraji panvice, aby sa zbytočne rýchlo nepripiekol.
  6. Ja som piekla v panvici v ktorej som vyškvárala slaninu. Ak takúto panvicu nemáte, je treba si vymastiť misu alebo pekáč a do neho premiestniť šalát zmiešaný so zálievkou a nakoniec navrstviť syr. Piekla som v predhriatej rúre 15 minút pri 220°C.
  7. Upečené. Ten syr na okraji sa mierne pripiekol, ale na chuti jedla to neubralo. Porcovalo sa ťažšie, ale kúsky jedla sa dali v pohode premiestniť na taniere.