Zapečený hemendex

Autor receptu: hefi

Dnes som dostala od jednej mojej priateľky tento receptík. Hoci Enge140 písala v diskusii o Splne a o očistných dňoch, určite uznáte, že s takouto dobrotou sa očistné dni držať nedajú. Škoda že nemôžem priložiť obrázok, to by ste videli tú nádheru...☺

25-30 minút
na 200 alebo 180 teplov °C

Postup

  1. Lístkové cesto rozdelíme na polovicu. Každý diel rozvaľkáme - na spodok tortovej formy vymazanej maslom dáme jednu časť cesta, popicháme vidličkou. Myslím si že to nemusí byť práve tortová forma, ale hocijaká iná vyššia. Rozvaľkané cesto uložíme do výšky aspoň 4-5 cm. Na cesto poukladáme šunku.
  2. Pripravíme si zálievku z kyslej smotany, cibuľky a jedného vajíčka, ochutíme bylinkovou soľou, alebo vegetou - čo máme po ruke. Zalievku vylejeme na šunku a na zálievku rozklepneme vajíčka (koľko chceme, nemusí byť práve 6) Zakryjeme šunkou.
  3. Druhú časť cesta vyvaľkáme, popicháme vidličkou ešte na pracovnej doske, aby sme neprepichli vajíčka a pripraveným cestom zakryjeme všetky dobroty. Okraje začistíme do seba. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a zasypeme druhou časťou syra. Dáme piecť do rúry. Kamoška písala že to piekla v teplovzduške na 180 stup.C cca 25-30 min. Upečené do chrumkava a ružova necháme sčasti vychladnúť a až potom boky formy odstránime, aby sa nám to horúce neroztrhlo, čo by bola škoda. Teplé - nie horúce - môžeme krájať po odňatí z formy a podávame so šalátom, a napr. s celozrnným chlebíkom. je to vraj veľmi chutné a poriadne to zasýti. Idem to dnes (keďže je už ten spln) vyskúšať a "očistiť sa"☺.