Zapečené žemličky (fotorecept)
Autor receptu: niniatko
Recept ľahký a chutný. Prvýkrát som ho jedla u tety na oslave. Možnože už tu je pridaný,
no opakovanie matka múdrosti :)
10 porcií |
15 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny. (vegeta nemusí byť, ja osobne dávam skutočne len trošku) - pri niektorých surovinách neuvádzam množstvo. Každý si dá, koľko uzná za vhodné a koľko mu vyhovuje.
- Do misky si dáme kyslú smotanu, tavené syry (ja som tentokrát nepoužila nivu, ale už tavený syr nivu), mozarellu nakrájanú na malé pásiky, trochu vegety a sušený cesnak. Všetko spolu zmiešame.
- Cibuľu nakrájame na drobno, papriku na malé kocky (nekrájame celú) a nasekáme pažítku. Všetko spolu zmiešame. Ak chceme mať zmes viac farebnú, použijeme červenú cibuľu.
- Slaninu nakrájame na kocky a opečieme. Potom ju pridáme do zmesi a zamiešame. Výpek zo slaninky si odložíme.
- Zo žemlí odkrojíme vrch.
- Vyrežeme okolo obvodu kruh.
- A vydlabeme stred lyžičkou.
- Naplníme zmesou a priklopíme klobúčikom, ktorý sme odkrojili.
- Poukladáme na plech spolu s vydlabanou striedkou. Vrch polejeme výpekom zo slaninky.
- Francúzsku bagetku si nakrájame šikmo, uložíme na plech a tiež polejeme výpekom. Pečieme približne na 180°C, pokým nebudú pekne do zlata.
- Do zmesi si môžete dať čokoľvek. Skúšali sme rôzne tvrdé syry. Údené i neúdené. Taktiež sme dávali i pokrájanú paradajku, i s ňou to bolo dobré. I suchý salám miesto slaniny. Dá sa experimentovať :-)