Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: sandra
Jeden z mojich výmyslov na rastlinný deň. Dobrotka, len sa tak po nej zaprášilo :-D
3 porcie |
20 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv som si dala obvariť väčšie umyté zemiaky aj so šupkou, varili sa asi 10 minúť, kým boli napoly uvarené.
- Medzitým som si očistila čerstvé šampiňóny, a nakrájala ich na mesiačiky. Cibuľu som si nakrájala na drobno.
- Zemiaky som po scedení prekrojila na polovicu a vnútro vydlabala, od šupky som nechala asi pol centimetra dužiny, a poukladala na olejom pokvapkanú zapekaciu misku. Zemiaky som tiež trochu viac pokvapkala olivovým olejom.
- Na olivový olej som dala pražiť cibuľku a nakrájané šampiňóny. Posypala som soľou a korením.
- Pred koncom som pridala dva strúčiky cesnaku a medzi prsty (ale tak dobre) údenej mletej papriky.
- V miske som si roztlačila dužinu zo zemiakov, pridala nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, štavu z limetky, soľ, čerstvo pomleté korenie, a podusené huby.
- Zmesou som naplnila zemiaky a dala zakryté alobalom piecť pri 200 stupňoch na 35 minút, zvyšných 10 minút sa piekli odkryté do chrumkava.
- Na omáčku som si rozmrazila asi 2 dl zeleninového vývaru. Pridala som soľ, korenie a redukovala na polovicu. Potom som priliala 1 dl bieleho kvalitného vínka a opäť som chvíľu redukovala.
- Priliala som kokosové mlieko, premiešala a pridala šafrán. Nechala som prevariť, podľa potreby si prípadne zahustite múkou (v troške omáčky rozmiešame múku a prijeme do hrnca). Nakoniec som omáčku precedila.
- Hotové chrumkavo zapečené zemiaky som preliala omáčkou a podávala.