Zapečené zemiaky plnené šampiňónmi preliate šafránovo-kokosovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: sandra

Jeden z mojich výmyslov na rastlinný deň. Dobrotka, len sa tak po nej zaprášilo :-D

3
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Najprv som si dala obvariť väčšie umyté zemiaky aj so šupkou, varili sa asi 10 minúť, kým boli napoly uvarené.
  2. Medzitým som si očistila čerstvé šampiňóny, a nakrájala ich na mesiačiky. Cibuľu som si nakrájala na drobno.
  3. Zemiaky som po scedení prekrojila na polovicu a vnútro vydlabala, od šupky som nechala asi pol centimetra dužiny, a poukladala na olejom pokvapkanú zapekaciu misku. Zemiaky som tiež trochu viac pokvapkala olivovým olejom.
  4. Na olivový olej som dala pražiť cibuľku a nakrájané šampiňóny. Posypala som soľou a korením.
  5. Pred koncom som pridala dva strúčiky cesnaku a medzi prsty (ale tak dobre) údenej mletej papriky.
  6. V miske som si roztlačila dužinu zo zemiakov, pridala nasekanú čerstvú koriandrovú vňať, štavu z limetky, soľ, čerstvo pomleté korenie, a podusené huby.
  7. Zmesou som naplnila zemiaky a dala zakryté alobalom piecť pri 200 stupňoch na 35 minút, zvyšných 10 minút sa piekli odkryté do chrumkava.
  8. Na omáčku som si rozmrazila asi 2 dl zeleninového vývaru. Pridala som soľ, korenie a redukovala na polovicu. Potom som priliala 1 dl bieleho kvalitného vínka a opäť som chvíľu redukovala.
  9. Priliala som kokosové mlieko, premiešala a pridala šafrán. Nechala som prevariť, podľa potreby si prípadne zahustite múkou (v troške omáčky rozmiešame múku a prijeme do hrnca). Nakoniec som omáčku precedila.
  10. Hotové chrumkavo zapečené zemiaky som preliala omáčkou a podávala.