Zapekané cestoviny
Zapečené špirálovité makaróny so syrovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pritrafilo sa mi vrecúško zvláštnych makarónov v tvare špirál, predávaných pod označením Cavatappi № 87.* Myšlienka z
pohľadu na „vývrtky“ ma motivovala na fľaše „mlieka starcov“ z Viničiek, Zemplínskeho Hradišťa a z Moravského Slovácka.
Dnes som bol za „dobrého“. Druhá možnosť bola už slušnejšia, lebo som videl pred sebou deti s averziou na jedlo, ale
neschopné odolať vábeniu chutných kolienok so syrovou omáčkou. Rozhodnuté, kontumačne vyhrali deti. Nachystal som si
„vercajgy“ a išlo na vec.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Na stôl som si nachystal „zátišie“ potrebných surovín a na sporák dal variť hrniec s osolenou vodou na makaróny.
- Do rajnice som vlial škatuľku šľahačkovej smotany, pridal pokrájaný krémový syr a občasným premiešavaním som ho nechal roztaviť.
- Potom som pridal mletú paprika, soľ, strúhaný muškátový oriešok a parmezán. Vymiešal som hustejšiu omáčku; nezabudol som do vriacej vody dať variť makaróny.
- Do ďalšej rajnice som vložil 3 PL masla, pretlačený cesnak a šalotku nakrájanú na drobno.
- Miešaním som nechal vytvoriť jemný šalotkovo-cesnakový základ, ktorý som zasypal 2 PL hladkej múky a neprestávajúc miešať,
- som urobil jemnú zápražku na voňavo do béžova.
- Počas ďalšieho miešania som pomaly prilieval okolo ¼ litra studeného mlieka, smotanu na varenie (Cacique Créma Mexicana) 3-4 PL, zarovnanú mocca lyžičku mletého bieleho korenia, čím som „stvoril“ kvázi bešamelovú omáčku.
- Do omáčky som vmiešal 2-3 PL strúhaného syra „trojcheddar“ (vermont biely, pikantný a mliečny) a napokon ju
- pomaly vlial do už pripravenej hustej smotanovo-syrovej omáčky, jemne „skonsolidoval“,
- zmiešal s uvarenými makarónami.
- Zmes som na dva razy vložil do zapekacej kameninovej misy „fr. FLAME“. Medzivrstvu i
- povrch posypal strúhaným „trojčedarom“ a prikryté príslušnou pokrievkou, vložil na 24 minút do rúry vyhriatej na 180 ⁰C a
- ešte 2-3 minúty, už pri vypnutom ohreve a bez pokrievky, nechal povrch na chrumkavo zapiecť.
- Chutilo nám i deťom susedovcov „prenáramne až preukrutne“, podľa chutí je ich možné podávať so sladkokyslými uhorkami, či okrou a deťom s mandarínkovým kompótom.