Zapečené špaldové cestoviny so surimi tyčinkami

Autor receptu: edith

Zapečené cestoviny som skúšala na viacero spôsobov ale tento sa mi osvedčil najviac. Špaldové cestoviny alebo špalda všeobecne má zvláštnu príchuť, takže je potrebné vedieť správne s kombinovať ingrediencie. V tomto recepte sa mi to podarilo na jednotku.

6
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Postup

  1. Špaldové cestoviny ( BIO ) si uvaríme podľa návodu v slanej vode. Po s cedení ich polejeme olivovým olejom podľa potreby tak aby sa po vychladnutí nelepili a trochu posolíme.
  2. Zmes na cestoviny: na panvici na olivovom oleji si opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Potom pridáme nakrájané surimi tyčinky na menšie kúsky a paprikovú pastu. Ja mám v obľube pikantné jedlá takže som nešetrila pastou. Keď je to opražené pridáme kukuricu a prísady ako soľ, vegetu, bazalku, nakrájanú pažítku a trošku čierneho korenia. Podlejeme trošku vodou ale nie veľmi zmes musí byť hustá. Povaríme cca 10 min. až kým nám všetko nezačne krásne rozvoniavať. Potom zmes zmiešame s cestovinami a s polovicou tvrdého syra, ktorý sme si vopred nastrúhali. Vylejeme do zapekacej formy , ktorú sme vytreli olivovým olejom a poprášili strúhankou. Dve smotany si rozmiešame s dvoma vajíčkami a necháme chvíľu odstáť. Za ten čas si na cestoviny vytlačíme rovnomerne tavený syr. Polejeme smotanou s vajíčkami a povrch posypeme druhou polovicou tvrdého syra. Na záver polejeme smotanou v ktorej sú vymiešané vajíčka a posypeme zvyškom tvrdého syra a taktiež poprášime strúhankou ale nie veľa!
  3. Dáme zapiecť do vopred vyhriatej rúry na zhruba 30-40 min. pri teplote 180-200 stupňov. Podávame so zeleninou alebo ľubovoľným šalátom a dressingom. Ja odporúčam paradajky alebo kapustovo zelerový šalátik. Dressing som použila pikantný mango. Dobrú chuť.