Pšenový nákyp

Zapečené pšeno s jablkami (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Pšeno je jedna z mojich veľmi obľúbených surovín. Dá sa pripravovať naslano, ale aj nasladko. Keďže je to bezlepková obilnina, hodí sa aj pre tých, ktorí lepok nemôžu.* Pšeno je bohaté na vitamíny skupiny B a minerály. Ponúkam jednu zo sladkých verzií.

3-4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pšeno prepláchneme vodou a dáme pomaly variť do mlieka. Uvarené odstavíme a premiešame s medom.
  2. Do vymasteného pekáčika dáme 1/3 pšena.
  3. Rozložíme polovicu nastrúhaných jabĺk a posypeme škoricovým cukrom.
  4. Dáme druhú tretinu pšena a rozložíme zvyšok nastrúhaných jabĺk. Opäť posypeme škoricovým cukrom.
  5. Navrch dáme zvyšok pšena a niekoľko lupienkov masla.
  6. Zakryjeme a pečieme na 180 °C asi 30 minút. Potom odkryjeme a dopečieme.
  7. Podávame s kompótom alebo čerstvým ovocím, môžeme ozdobiť šľahačkou.