Pšenový nákyp
Zapečené pšeno s jablkami (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Pšeno je jedna z mojich veľmi obľúbených surovín. Dá sa pripravovať naslano, ale aj nasladko. Keďže je to bezlepková obilnina, hodí sa aj pre tých, ktorí lepok nemôžu.* Pšeno je bohaté na vitamíny skupiny B a minerály. Ponúkam jednu zo sladkých verzií.
3-4 porcie |
20 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Pšeno prepláchneme vodou a dáme pomaly variť do mlieka. Uvarené odstavíme a premiešame s medom.
- Do vymasteného pekáčika dáme 1/3 pšena.
- Rozložíme polovicu nastrúhaných jabĺk a posypeme škoricovým cukrom.
- Dáme druhú tretinu pšena a rozložíme zvyšok nastrúhaných jabĺk. Opäť posypeme škoricovým cukrom.
- Navrch dáme zvyšok pšena a niekoľko lupienkov masla.
- Zakryjeme a pečieme na 180 °C asi 30 minút. Potom odkryjeme a dopečieme.
- Podávame s kompótom alebo čerstvým ovocím, môžeme ozdobiť šľahačkou.