Zapečené cukety s kuracím mäsom, ryžou a paradajkami (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Máme cukety, treba ich jesť :-)
Postup
- Umyté cukety nakrájame na tenké plátky, osolíme a počkáme aspoň 20 minút, nech pustia vodu.
- Cibuľku orestujeme so slaninkou na masti, potom k nej pridáme mäso, papriku nakrájanú na tenké plátky, trošku orestujeme a nakoniec pridáme červenú mletú papriku, podlejeme troškou kuracieho vývaru a dusíme 10 - 15 minút.
- Medzitým si pripravíme bylinkovú zmes. V mažiari roztlačíme cesnak, pridáme olej a bylinky. Všetko poriadne roztlačíme, zmiešame, nech sa chute prepoja.
- Po 15 minútach pridáme k mäsu uvarenú ryžu (robila som grilované kura s ryžou, tak som mala), premiešame, odstavíme a vmiešame tam bylinkovo-cesnakovú zmes, podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením.
- Cuketa už pustila dostatok vody, teraz ju dôkladne osušíme utierkou a na sucho ju opečieme na teflónovej panvici. Keď je cuketa opečená, začneme vrstviť.
- Na dno maslom vymasteného pekáča dáme časť opečených cukiet, na to dáme prvú vrstvu mäsovo-ryžovej zmesi.Na vrch naukladáme paradajky nakrájané na kolieska, postrúhame syrom.
- Pokračujeme vrstvou cukiet, mäsovou zmesou, paradajkami, nastrúhaným syrom a cuketami.
- Poslednú vrstvu tvorí syr a nakrájaná mozzarela.
- Pečieme pri 200 stupňoch asi 35 minút, do zlatista. Je tošťavnaté, ak niekto chce kompaktnejšiu konzistenciu, môže pridať zálievku zo smotany a vajec :-)