Plnený baklažán
Zapečené baklažány plnené zeleninou a syrom (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Keďže baklažány mám veľmi rada, je to jedno z mojich obľúbených jedál.
4-6 porcie |
70 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Baklažány umyjeme, odrežeme končeky a rozrežeme na dve polovice. Dobré posypeme soľou a necháme stáť cca 20 minút.
- Zatiaľ pripravíme plnku. Cibuľu nakrájame na jemné kocky a speníme na oleji, pridáme na drobné kocky nakrájanú mrkvu a spolu trochu opekáme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú papriku. Spolu opekáme ešte niekoľko minút.
- Baklažány prepláchneme vo vode. Osušíme a lyžicou vykrojíme stred do tvaru „lodičky“.
- Vykrojený stred z baklažánov pokrájame na malé kocky a pridáme k zelenine. Zmes osolíme, pridáme mleté korenie. Opekáme spolu niekoľko minút.
Pridáme na kocky nakrájané paradajky, bazalku (môže byť sušená alebo aj čerstvá) a spolu chvíľu dusíme. Nakoniec pridáme roztlačený alebo nakrájaný cesnak.
- Na pekáč, zľahka potretý olejom, položíme baklažánové „lodičky“ , trochu môžeme prisoliť a plníme zeleninovou zmesou. Vrch potrieme majonézou ( pre tých, kto nemá rád majonézu odporúčam posypať parmezánom alebo syrom Grana Padano).
Zapekáme v predhriatej rúre na 180 °C cca 25-30 minút.
- Na konci pečenia baklažány posypeme strúhaným syrom a zapekáme ešte cca 5-10 minút.
- Podávame so zemiakmi, zeleninovým šalátom, alebo samostatne.
Dobrú chuť!