Plnený baklažán

Zapečené baklažány plnené zeleninou a syrom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Keďže baklažány mám veľmi rada, je to jedno z mojich obľúbených jedál.

4-6
porcie
70 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Baklažány umyjeme, odrežeme končeky a rozrežeme na dve polovice. Dobré posypeme soľou a necháme stáť cca 20 minút.
  2. Zatiaľ pripravíme plnku. Cibuľu nakrájame na jemné kocky a speníme na oleji, pridáme na drobné kocky nakrájanú mrkvu a spolu trochu opekáme. Potom pridáme nadrobno nakrájanú papriku. Spolu opekáme ešte niekoľko minút.
  3. Baklažány prepláchneme vo vode. Osušíme a lyžicou vykrojíme stred do tvaru „lodičky“.
  4. Vykrojený stred z baklažánov pokrájame na malé kocky a pridáme k zelenine. Zmes osolíme, pridáme mleté korenie. Opekáme spolu niekoľko minút. Pridáme na kocky nakrájané paradajky, bazalku (môže byť sušená alebo aj čerstvá) a spolu chvíľu dusíme. Nakoniec pridáme roztlačený alebo nakrájaný cesnak.
  5. Na pekáč, zľahka potretý olejom, položíme baklažánové „lodičky“ , trochu môžeme prisoliť a plníme zeleninovou zmesou. Vrch potrieme majonézou ( pre tých, kto nemá rád majonézu odporúčam posypať parmezánom alebo syrom Grana Padano). Zapekáme v predhriatej rúre na 180 °C cca 25-30 minút.
  6. Na konci pečenia baklažány posypeme strúhaným syrom a zapekáme ešte cca 5-10 minút.
  7. Podávame so zemiakmi, zeleninovým šalátom, alebo samostatne. Dobrú chuť!