Zapekaná kvaka

Zapečená kvaka (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Bol to obľúbený recept recept mojej starkej. Ak teraz pozerá z hora, tak sa spokojne usmieva, že som to pre rodinu uvaril aj ja.* Pritom by spokojne povedala, že nielen klobása je jedlo, keď ma presviedčala, aká je zelenina zdravá. Týmto jej ďakujem za jej múdre slová. Varilo sa to v tomto predvianočnom čase, že treba pôst do vianočného dňa.

4
porcie
5 minút
príprava
25 - 27 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Schválne som odfotil aj kvaku, aby nedošlo k zámene s reďkovkou. Syr nastrúhame na malých okách, tak isto aj cesnak.
  2. Kvaku očistíme a nakrájame na kocky asi 1,5 cm veľké. Plech potrieme olejom a na to dáme pokrájanú kvaku, ktorú pokropíme trochou vody. Opatrné posolíme, aby sme nepresolili. Dáme do rúry na desať minút piecť pri 200 °C.
  3. V nádobe si vymiešame syr, vajcia, nasekanú vňať, cesnak a smotanu. Pokiaľ možno ručne a nie mixérom. Už nesolíme, syr je slaný.
  4. Vytiahneme plech z rúry a na kvaku nalejeme pripravenú zmes, ktorú rovnomerne rozotrieme po celom plechu. Vložíme späť do rúry a pečieme asi 17 minút na 200 °C. Prispôsobte si čas a teplotu vlastnej rúre.
  5. Aby sa to prepieklo takto pekne do červena.
  6. Nechajte vychladnúť vo vypnutej a v zavretej rúre. Potom môžete krájať na kocky. Je to dobré aj samotné, no ja som to robil k kvakovej polievke. To bude druhy recept, ktorý tiež pridám a je tiež od starkej.