Zapekaná zelenina

Zapečená cuketa s tekvicou hokkaido

Autor receptu: 3stan

Rýchle jednoduché zdravé a pomerne lacné jedlo keďže začína jeseň, tekvice je dosť všade.

4
porcie
60-90 minút
príprava
40-45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cuketu si umyjeme, odrežeme konce, nešúpeme a pokrájame na stredne hrubé krúžky. Dáme ich do väčšej misy, osolíme a necháme postáť, kým si robíme tekvicu, aby pustila prebytočnú vodu.
  2. Tekvicu umyjeme, tiež odrežeme konce, prekrojíme na polovicu vydlabeme stred lyžicou (môžme ho použiť ako vývar do polievky). Dužinu nakrájame na plátky cca 2 cm, ako sa nám podarí. Keďže tekvica je dosť tvrdá, opatrne, aby nám neskočil nôž do ruky. Dáme do misy, pokvapkáme olejom a necháme postáť.
  3. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky, zemiaky si očistíme a nakrájame na plátky. Vymastíme si pekač (ja mám rozmer 28 / 38 cm), vyložíme zemiakmi, všetky posolíme, posypeme tretinou cesnaku, pokvapkáme olejom a posypeme rozmarínom. Ďalej dávame plátky cukety, z ktorej sme zliali prebytočnú vodu. Už nesolíme, posypeme cesnakom. A poslednú dávame tekvicu na vrch, môžeme pokvapkať ešte jemne olejom posoliť a posypať rozmarínom a cesnakom. Prikryjeme alobalom a dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov piecť asi na 30-40 minút ( riaďte sa svojou rúrou, ja udávam čas podľa svojej). Potom odkryjeme či všetko zmäklo, keď áno, posypeme syrom a necháme odkryté ešte chvíľku zapiecť. Hotovo :)