Kakaová roláda
Zamatová roláda
Autor receptu: ancicka
Určite ju každý pozná, je výborná, lahodná.
Raz mi kamáratka povedala keď ju vyskúšala, že do dvierok na chladničke treba nabiť
200-ku klinec, lebo po nej len tak zaprášilo, ani nevedela kedy zmizla z chladničky, keď ju urobila.
28 porcií |
50 minút príprava |
10-12 minút na 200 °C |
Postup
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne doň pridávame kryštálový cukor. Poriadne do tuha vyšľaháme a po jednom zašľahávame žĺtky. Nakoniec pridáme zmiešanú múku, kakao a sódu bikarbónu a zľahka dobre zamiešame.
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme upiecť do vyhriatej rúry na 200 °C po dobu asi 10 minút.
- Na upečené cesto si položíme navlhčenú utierku a cesto prevrátime na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a s utierkou stočíme do rolky. Rolku necháme asi 10 minút na chladnom mieste vychladiť a potom môžme cesto roztočiť.
- Plnka: Z mlieka, múky a žĺtka uvaríme hustú kašu. Pri izbovej teplote za občasného miešania necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny a zašľaháme ho postupne do kaše a vyšľaháme na hladký krém.
- Krém rozdelíme na polovicu do dvoch misiek. Do jednej pridáme vanilkový cukor, zašľaháme.
Do druhej pridáme 4 PL práškového cukru a kakao a dobre zašľaháme.
- Na roztočený plat najprv natrieme svetlú plnku a na ňu natrieme tmavú. Stočíme do rolády a dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín. Potom polejeme čokoládovou polevou a keď poleva stuhne pokrájame.