Piškótový korpus
Základný biskvit bez kypriaceho prášku
Autor receptu: redakcia
Upečený biskvit môžete použiť na prípravu rolád, rôznych rezov, ale napríklad aj ako náhradu za piškóty do tiramisu.
1 plech porcia |
15 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky v mise šľahača s metličkovým nadstavcom vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do svetlej nadýchanej peny.
- Bielky vyšľaháme v miske šľahača s metličkovým nadstavcom spolu s kryštálovým cukrom do hustej peny.
- Vyšľahané žĺtky aj bielky opatrne zmiešame metličkou, nakoniec primiešame múku.
- Cesto vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech (35 x 42 cm) a jemne rozotrieme dorovna.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C do zlatista asi 15 minút.
- Upečený biskvit má výšku asi 1,5 cm, obrátime ho hladkou stranou na čistý papier na pečenie a opatrne odstránime papier, na ktorom sa piekol. Necháme vychladnúť a postupujeme podľa toho, aký dezert z neho budeme pripravovať.
- TIP: Biskvit môžeme obmieňať, pridať doň kakao alebo mleté orechy či strúhaný kokos, a tak z neho môžeme pripraviť vždy iný zákusok. Platí pravidlo, že hmotnosť pridanej sypkej suroviny odpočítame od hmotnosti múky. Ak teda do cesta pridáme 1 PL mletých orechov, z pôvodnej receptúry odoberieme 1 PL múky.