Základné piškotové cesto bez váženia
Autor receptu: sbsgabi
Jednoduchý recept bez váženia . Ja ho používam na všetky koláče kde ide piškótové cesto len regulujem vajíčkami keď chcem väčší spravím zo 6 vajec keď potrebujem menší tak 3-4 vajec . keď idem polievať piškótové cesto / trebárs zmiešam šťavu z kompótu +rum a polievam korpus aby bola torta šťavnatá / tak nedávam celý prášok do pečiva ale len 1/2 bal .
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Do mixéra si dáme celé vajcia + cukor a dobre vymiešame.postupne pridáme vodu ,olej , múku zmiešanú s kypriacim práškom .
Máme na výber 3 spôsoby ako má vyzerať upečené cesto :
1. biely korpus nedáme kakao
2. tmavý korpus pridáme kakao ,
3.ale ak sa neviete rozhodnúť tak ja robím tak že si 3/4 cesta vlejem do formi do cesta čo nám ostalo pridám 1 PL kakaa vymiešam a na biele cesto vo farme pomalý vlievam rôznymi stranami cesto kakaové
Pozor nezabudnite si formu vymastiť palmarínom a vysypať múkou.
A potom dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C asi na 20 - 30 min ja keď som si nie istá pozriem či má cesto okolo formi také tmavší okraj alebo zoberiem špilku a pichnem do cesta keď mi na spodku spilky po vpichnutí nezanecháva cesto alebo nieje vlhka tak je cesto upečené
Ak ho pečiem ako korpus na tortu a potrebujem ho vybrať z formi von prevrátim formu na dosku a na formu položím mokrú utierku a necháme vychladnúť .