Zakladné cesnakové aioli (garlic sauce)

Autor receptu: honestka

Jarco nedavno pridal recept na salat, kde spomina AIOLI. Kedze tento je velmi jednoduchy na pripravu a kedze je velmi oblubeny ako vedlajsi sauce, ktory sa podava s morskymi produktami, surovou, alebo parenou zeleninou, hranolkami - ponukam vam svoj recept.

15-20 minút
príprava

Postup

  1. 2-3 zltky slahame ocelovou metlickou sposobom ako normalnu majonezu velmi pomaly (lebo sa nezahusti) pridanim prvej polovicky oleja. Ked je tento zaklad pekne zahusteny, prilejeme pripravenu zmes z vody a citrónovej šťavy, soli a horčice a šľahame za stáleho miešania metlickou dalej a pomaly pridávame zvyšok oleja, cim sa zmes krasne zahustí ako ked robime basic majonezu. Aioli Zmes by mala byť o nieco redsia ako majonéza. Ak je velmi husta, kludne môžete pridať trochu letnej vody, alebo stavy z citrona (staci čajová lyžička a pridat zase velmi pomaly).
  2. AKO RYCHLOVKU si ho mozete urobit aj tak, ze cely potup pripravy nahradite 1/2 poharom hotovej majonezy (Hellmann's) s pridanim horcie, cesnaku citronovej a limetkovej stavy a snad 1 lyzicu dobreho olivoveho oleja pre chut.