Zajačí chrbát v hubovom fáši s tekvicou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
45 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup- Umytý a osušený chrbát odblaníme,
odrežeme konce tak, aby vznikli štyri rovnako
hrubé časti. Mäso osolíme, okoreníme,
zvinieme do potravinovej fólie
a odložíme do chladničky. Na fáš osmažíme
na masle nasekanú šalotku spolu s cesnakom.
Pridáme nakrájané huby a tymian.
Pražíme, kým sa neodparí prebytočná voda
z húb. Zmes necháme vychladnúť. Pečivo
namočíme do mlieka a vyžmýkame.
- Konce mäsa z chrbta zomelieme
spolu hubami a pečivom najemno. Pridáme
vajce, osolíme a okoreníme. Fáš
nanesieme na štyri kusy dostatočne veľkej
potravinovej fólie. Na fáš uložíme
vychladené mäso. Zvinieme a konce
fólie stiahneme. Valčeky mäsa varíme
vo vriacej vode 12 minút, potom vyberieme
a odbalíme z fólie. Preložíme na
pekáč, potrieme roztopeným maslom
a pečieme pri 165 °C 8 – 10 minút.
- Tekvicu dôkladne umyjeme, nešúpeme
ju. Zrežeme konce, prepolíme
a vyberieme jadierka. Potom nakrájame
na mesiačiky. Uložíme na pekáč,
potrieme olejom, osolíme, okoreníme
a pridáme natrhaný tymian. Pečieme pri
160 °C 25 minút. Na polentu necháme
zovrieť mlieko. Medzitým zomelieme
orechy. Do vriaceho mlieka za stáleho
miešania prisypeme polentu, soľ
a mleté orechy. Povaríme asi 2 minúty,
kým nevznikne hustá kaša. Hotovú
polentu vylejeme do vymastenej
formy. Necháme stuhnúť a nakrájame
na plátky. Plátky polenty opečieme na
masle. Poľníček umyjeme a osušíme. Pri
podávaní na tanieri pokvapkáme tekvicovým
olejom.
|