Veľkonočný zajac

Zajac zo šľahaného olejového cesta s mandľami

Autor receptu: redakcia

Niekde môže byť na Veľkú noc baranček a niekde zase zajac.

1 ks
porcia
35 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky vyšľaháme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Potom za stáleho šľahania prilievame postupne olej a opäť vyšľaháme do hustej peny. Vmiešame po častiach mlieko a striedavo po štvrtinách múku zmiešanú s práškom do pečiva. Potom zľahka vmiešame mleté mandle. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na pevný sneh a zapracujeme do cesta.
  2. Hotové cesto naplníme do maslom vymastenej a polohrubou múkou vysypanej formy. V rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 50 minút.
  3. Po upečení necháme krátko vychladnúť vo forme, potom vyklopíme na kovovú mriežku a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí nošu potrieme roztopenou zelenou polevou a vajíčka v noši roztopenou bielou polevou.