Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Môj priateľ mi dal zajaca, pripravila som ho na korení, bylinkách a víne, je to veľmi chutné
voňavé jedlo z diviny.
2 porcie |
30 minút príprava |
120 minút na 200 °C |
Postup- Zajaca som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, naporcovala.
- prikladám fotku stehien králika, je jasne vidno rozdiel medzi zajacom a králikom už na prvý pohľad. Králik má biele mäso, podobné chuťovo kuraciemu i kvalitou, je to domáce zviera, ktoré sa pripravuje podstatne kratšie ako zajac. Zajac poľný je divina, s pevným červeným tuhým mäsom, má podstatne dlhšiu kuchynskú úpravu, vyžaduje výrazné korenenie, spoločné je u oboch, že ide o chudé mäso.
- Zajačie stehno som odblanila, pripravila som len jedno, lebo je dosť veľké a ostatné odblanené naporcované časti som odložila do mazničky.
- Zajačie stehno som vložila do pekáčika, poriadne som ho osolila zo všetkých strán,..
- ..okorenila som ho výdatne čerstvo mletým čiernym korením,...
- ...posypala som ho sušeným tymiánom, obložila bobkovými listami, celým čiernym a novým korením, celými borievkami.
- Pridala som vetvičku rozmarínu a štipľavú sušenú papričku.
- Pridala som nastrúhanú citrónovú kôru,..
- ...citrónovú šťavu...
- ..celé strúčiky cesnaku a...
- ...husaciu masť.
- Pripravila som si polosuché Chardonnay,...
- ..podliala som zajačie stehno a posypala som ho estragónom, pekáčik som prikryla alobalom a vložila piecť do trúby za občasného podlievania horúcou vodou a prelievania výpekom.
- Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 120 minút, kým lahodné mäsko úplne zmäklo. Doba pečenia je závislá na veku a veľkosti zajaca, i pečenia vašej trúby. Posledných 10 minút som ho dopekala do peknej hnedej farby, netreba sa báť množstva cesnaku, príjemne ochutí mäsko a pečením cesnak stráca ostrú chuť, zmäkne, je príjemne sladký, podávam ho k mäsku.
- Horúce stehno som dala na tanier, podliala som ho chutným výpekom, obložila som ho varenými novými zemiakmi s petržlenom a podávala som ho s ľahkým šalátom zo cherry paradajok s jarnou cibuľkou, na listoch hllávkového šalátu. Mäsko je chudučké, má charakter diviny, prevzalo výbornú chuť vína a korenín, výpek je veľmi chutný a jemne pikantný,
- záber zblízka. Zajac poľný sa vyskytuje v strednej, severnej a západnej Európe, v západnej Ázii, pôvodný druh žije v južnej Amerike a v Austrálii, Zajac žije predovšetkým na poliach, lúkach a okrajoch lesov, má ochranné hnedé sfarbenie. Zajac poľný dosahuje dĺžku 50 - 70 cm, váhu 2,5 až 6,5 kg, má nápadne dlhé, na koncoch čierne uši, krátky čierny chvost, zadné nohy sú oveľa silnejšie a dlhšie ako predné, je dobrý bežec a skokan. Mláďatá sa na rozdiel od králika rodia osrstené a vidiace na rozdiel od králika, zajace sú bylinožravce, v zime ohrýzajú konáre.
|