Zajac pečený na víne, na bylinkách a korení (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ mi dal zajaca, pripravila som ho na korení, bylinkách a víne, je to veľmi chutné voňavé jedlo z diviny.

2
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zajaca som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou, naporcovala.
  2. prikladám fotku stehien králika, je jasne vidno rozdiel medzi zajacom a králikom už na prvý pohľad. Králik má biele mäso, podobné chuťovo kuraciemu i kvalitou, je to domáce zviera, ktoré sa pripravuje podstatne kratšie ako zajac. Zajac poľný je divina, s pevným červeným tuhým mäsom, má podstatne dlhšiu kuchynskú úpravu, vyžaduje výrazné korenenie, spoločné je u oboch, že ide o chudé mäso.
  3. Zajačie stehno som odblanila, pripravila som len jedno, lebo je dosť veľké a ostatné odblanené naporcované časti som odložila do mazničky.
  4. Zajačie stehno som vložila do pekáčika, poriadne som ho osolila zo všetkých strán,..
  5. ..okorenila som ho výdatne čerstvo mletým čiernym korením,...
  6. ...posypala som ho sušeným tymiánom, obložila bobkovými listami, celým čiernym a novým korením, celými borievkami.
  7. Pridala som vetvičku rozmarínu a štipľavú sušenú papričku.
  8. Pridala som nastrúhanú citrónovú kôru,..
  9. ...citrónovú šťavu...
  10. ..celé strúčiky cesnaku a...
  11. ...husaciu masť.
  12. Pripravila som si polosuché Chardonnay,...
  13. ..podliala som zajačie stehno a posypala som ho estragónom, pekáčik som prikryla alobalom a vložila piecť do trúby za občasného podlievania horúcou vodou a prelievania výpekom.
  14. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 120 minút, kým lahodné mäsko úplne zmäklo. Doba pečenia je závislá na veku a veľkosti zajaca, i pečenia vašej trúby. Posledných 10 minút som ho dopekala do peknej hnedej farby, netreba sa báť množstva cesnaku, príjemne ochutí mäsko a pečením cesnak stráca ostrú chuť, zmäkne, je príjemne sladký, podávam ho k mäsku.
  15. Horúce stehno som dala na tanier, podliala som ho chutným výpekom, obložila som ho varenými novými zemiakmi s petržlenom a podávala som ho s ľahkým šalátom zo cherry paradajok s jarnou cibuľkou, na listoch hllávkového šalátu. Mäsko je chudučké, má charakter diviny, prevzalo výbornú chuť vína a korenín, výpek je veľmi chutný a jemne pikantný,
  16. záber zblízka. Zajac poľný sa vyskytuje v strednej, severnej a západnej Európe, v západnej Ázii, pôvodný druh žije v južnej Amerike a v Austrálii, Zajac žije predovšetkým na poliach, lúkach a okrajoch lesov, má ochranné hnedé sfarbenie. Zajac poľný dosahuje dĺžku 50 - 70 cm, váhu 2,5 až 6,5 kg, má nápadne dlhé, na koncoch čierne uši, krátky čierny chvost, zadné nohy sú oveľa silnejšie a dlhšie ako predné, je dobrý bežec a skokan. Mláďatá sa na rozdiel od králika rodia osrstené a vidiace na rozdiel od králika, zajace sú bylinožravce, v zime ohrýzajú konáre.