Záhradkársky guláš

Autor receptu: durecpack

Gulášik s bielou, alebo červenou fazuľkou určený na pokrm počas pracovných aktivít na záhradkách, počas oddychu na chatách alebo chalupách. Je kaloricky výdatný a nepokazí sa ani pri vyšších teplotách a je chutný samotný, alebo s chlebíkom. Kto má svoje skúsenosti s fazuľkou, tak je dobre, že budete na čerstvom vzduchu :-)

10
porcií
60 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso nakrájame na menšie kocky. Cibuľu na hrubšie kúsky. Zemiaky pripravíme v dvoch veľkostiach. Do menšej misky nakrájame nadrobnejšie. Tie nám poslúžia na zahustenie gulášu, namiesto múky, alebo škrobu.
  2. Použijeme tlakový hrniec. Zohrejeme si uvedené množstvo oleja, do ktorého vložíme mäso a miešame až sa neuzavrie na povrchu. Posolíme ho počas tepelnej úpravy, soľou sa spevní a vôňa pri úprave bude príjemnejšia. Prídáme cibuľu a všetko premiešame. Cibuľa sa po chvíli zjemní. Vložíme nakrájané zemiaky. Tie nakrájané na menšie sa rozvaria skôr a zahustia nám guláš. Nemusíme použiť škrob ani múku na zahustenie. Najlepšie sú tie s vysokým obsahom škrobu. Posypeme na povrch gulášové korenie - polovicu obsahu šáčika. Pridáme bobkový list.
  3. Keď sme takto pripravené ingrediencie premiešali, zarovnáme všetko vodou. Množstvo cca 1,5 litra. Uzavrieme tlakový hrniec. Dáme variť po dobu 30 minút. Po uvedenej dobe pridáme do gulášu nadrobno nakrájanú kápiu a zavarenú bielu, alebo červenú fazuľku. Dosypeme zvyšné korenie zo sáčka a pridáme uvedené množstvo majoránky. Majoránka je najlepšia nakonie, varom stráca svoju arómu, stačí ju chvíľu nechať prejsť varom. Ešte to 5 minút necháme zovrieť a dochutíme soľou. Teplý guľáš sa dochucuje zle, preto si ho naberieme do naberačky malé množstvo. Tam nám skorej schladne a tak si ho lepšie vychutnáme. Potom ho nepresolíme. Po presolení sa odporúča pridať ešte zemiaky a doliať vodou. Dobrú chuť prajeme!