Zabíjačkové mäsíčko zo žitného ostrova
Autor receptu: pusta
Táto úprava mäsa sa podávala na zabíjačkách ako obed, je veľmi jednoduchá, chuťovo ojedinelá a neopakovateľná.
4 porcie |
70 minút príprava |
60 minút na 170/200 °C |
Postup
- Do pekáča vložíme kosti s väčším obsahom mäsa, použijeme mastnejšie a väčšie, hrubšie kusy mäsa z orezu ako napr. pliecko, krkovička atd. Mäso riadne nasolíme, nacesnakujeme, pridáme masť, podlejeme trochou vody, prikryjeme alobalom alebo druhým pekáčom a dáme piecť do trúby.
- Pečieme v trúbe predohriatej na 170 stupňov asi 45 minút prikryté, za častého prelievania vypečenou šťavou a podlievania vodou. Posledných 20 minút zvýšime teplotu na 200 stupňov a pečieme odkryté do červena. Očistené zemiaky nakrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode. Scedíme, na hrubo pretlačíme a omastíme na drobno pokrájanou cibuľou, predtým opraženou na masti s pridaním rasce.
- Na taniere dáme porciu upečeného mäsa s pretláčanými zemiakmi s cibuľou a rascou, servírujeme s kyslou uhorkou, čalamádou, kyslou kapustou a baraními rohmi. Dobre chutí aj s krajcom domáceho chleba.